Tihi svjedok

Pročitajte: Prva Petrova poslan. 2:11-21

11 Ljubljeni, opominjem vas kao došljake i putnike da se suzdržavate od tjelesnih želja koje vojuju protiv duše. 12 Vladajte se dobro među poganima, da bi oni koji vas sada kleveću kao zločince, vidjevši vaša dobra djela, slavili Boga u dan pohođenja.
13 Budite dakle pokorni svakoj ljudskoj uredbi zbog Gospodina: bilo kralju kao vrhovnom poglavaru, 14 bilo namjesnicima kao onima koje on šalje da kazne zločince, a pohvale dobre. 15 Doista je Božja volja da dobrim djelima ušutkate neznanje bezumnih ljudi. 16 Ponašajte se kao slobodni, ali ne da biste imali slobodu za pokrivalo pakosti, nego kao Božje sluge. 17 Sve poštujte, braću ljubite, Boga se bojte, kralja častite!
18 Sluge, budite sa svim poštovanjem pokorni gospodarima, ne samo dobrima nego i zlima! 19 Ako tko iz savjesnosti prema Bogu podnosi protivštine i trpi nepravde, to je uistinu milost. 20 Jer kakva je slava ako zbog prijestupa podnosite kazne? Ali ako dobro činite i pritom strpljivo trpite, to je Bogu ugodno. 21 Doista, na to ste pozvani, jer je i Krist trpio za vas i ostavio vam primjer da idete za njegovim stopama.

Vladajte se dobro među poganima.

1 Petrova 2:12

AMY živi u zemlji u kojoj je zabranjeno naviještati Evanđelje. Radi u velikoj bolnici kao medicinska sestra i vodi brigu o novorođenčadi. Toliko je posvećena poslu da to ne može ostati nazamijećeno. Mnoge se žene pitaju što ju čini tako posebnom. Kada su nasamo, neke ju to otvoreno pitaju i tada im ona može bez straha govoriti o svome Spasitelju.

Zbog njezina su požrtvovnog rada neki suradnici bili zavidni i optužili su ju da je ukrala neke lijekove. Njezini nadređeni nisu u to povjerovali, a policija je nakon nekog vremena uhvatila krivca. Taj je događaj potaknuo neke njezine kolegice da ju pitaju o njezinoj vjeri.

Njezin me primjer podsjeća na Petrove riječi: »Ljubljeni, opominjem vas kao došljake i putnike… Vladajte se dobro među poganima, da bi oni koji vas sada kleveću kao zločince, vidjeli vaša dobra djela, slavili Boga u dan pohođenja« (r. r. 11,12).

Naš svakodnevni život kod kuće, na poslu ili u školi djeluje na druge kada dopuštamo Bogu da radi u nama. Okruženi smo ljudima koji promatraju način na koji govorimo i kako se ponašamo. Oslonimo se na Boga i dopustimo Mu da upravlja našim postupcima i mislima. Tada ćemo utjecati na one koji ne vjeruju, a to može potaknuti neke od njih da se u vjeri obrate Isusu.

– Keila Ochoa

Naš život govori glasnije od naših riječi.