Skupljanje sijena

Pročitajte: Evanđelje po Luki 15:11-24

11 Tada nastavi: »Jedan je čovjek imao dva sina. 12 Mlađi od njih reče ocu: Oče, daj mi dio od imanja što mi pripada. On im dakle podijeli imanje. 13 Nekoliko dana poslije mlađi sin pokupi sve i ode u daleku zemlju. Ondje prosu svoje imanje živeći raspušteno. 14 Kad je sve potrošio, nastade u onoj zemlji velika glad, i on zapade u oskudicu. 15 Tada ode i najmi se kod nekoga građanina one zemlje. Ovaj ga posla u svoja polja da čuva svinje. 16 Rado bi bio utišao svoju glad mahunama što su ih jele svinje; ali mu ih nitko nije davao. 17 Tada dođe k sebi i reče: Koliko najamnika u mojega oca ima kruha u izobilju, a ja ovdje umirem od gladi! 18 Ustat ću, poći ću k svome ocu i kazat ću mu: Oče, sagriješih nebu i tebi! 19 Nisam više dostojan zvati se tvojim sinom; primi me kao jednoga od svojih najamnika! 20 Ustade dakle i ode k svom ocu. Već izdaleka ugleda ga njegov otac, i sažali se. Potrča mu ususret, pade mu oko vrata i poljubi ga. 21 A sin mu reče: Oče, sagriješih nebu i tebi; nisam više dostojan zvati se tvojim sinom. 22 A otac zapovjedi svojim slugama: Donesite brzo najbolju haljinu i obucite mu je! Podajte mu prsten na ruku i obuću na noge! 23 Onda dovedite ugojeno tele i zakoljite ga! Održat ćemo radosnu gozbu i proveselit ćemo se. 24 Jer je ovaj moj sin bio mrtav i opet živi; bio je izgubljen i nađe se.
I stadoše držati radosnu gozbu.

Blaženi oni kojima su oproštena bezakonja i kojima su grijesi pokriveni!

Rimljanima 4:7

TIJEKOM studija ljeti bih radio na imanju u Coloradu. Jedne večeri, umoran i gladan nakon što sam cijeli dan kosio travu za sijeno, dovezao sam se traktorom u dvorište. I poput velike face, što sam mislio da jesam, naglo sam okrenuo upravljač ulijevo, nagazio na kočnicu i traktor se zavrtio na mjestu. Spuštena kosilica izbila je nogare ispod spremnika s 2000 litara benzina koji je stajao u blizini. Spremnik je pao na zemlju uz gromki tresak, raspuknuo se i sav benzin se prolio.

Vlasnik imanja stajao je u blizini i gledao što se događa.

Sišao sam s traktora, promrmljao ispriku i – jer mi je to prvo palo na pamet – ponudio da ću ostatak ljeta raditi besplatno.

Stari rančer je na trenutak pogledao nastalu štetu i krenuo prema kući. »Hajdemo večerati«, mirno je rekao.

Istog sam se trenutka sjetio Isusove priče o mladiću koji je učinio nešto strašno: »Oče, sagriješih nebu i Tebi«, zavapio je kajući se. Namjeravao je dodati: »Primi me kao jednog od najamnika«, ali prije nego što je uspio dovršiti rečenicu, njegov ga je otac prekinuo. Zapravo je rekao: »Hajdemo večerati« (Luka 15:17-24).

Takva je Božja čudesna milost.

– David H. Roper

Koje li prednosti biti sinovima i kćerima Kralja!