Slaviti sa zahvaljivanjem

Pročitajte: Psalam 50:8-15

8 Ne tužim te zbog tvojih žrtava;
tvoje paljenice su stalno preda mnom.
9 Ne trebam junca iz tvoje staje
niti jaraca iz tvojih torova.
10 Jer je moja svaka zvijer u šumi
i tisuće životinja na gorama.
11 Poznajem svaku pticu u gorama.
Moje je sve što se kreće u poljima.
12 Kad bih ogladnio, ne bih ti kazao
jer moja je zemlja i sve što je ispunja.
13 Zar da jedem meso bikova
i pijem krv jaraca?
14 Prinesi Bogu žrtvu hvale!
Ispuni Višnjemu svoje zavjete!
15 I prizovi me u dan nevolje!
Tada ću te izbaviti, a ti ćeš me slaviti!«

I prizovi Me u dan nevolje! Tada ću te izbaviti, a ti ćeš Me slaviti!

Psalam 50:15

LIJEČNICA se nije mrštila iako je s mojim mužem Danom razgovarala o karcinomu koji mu je nedavno otkriven. Smiješeći se, predložila mu je: počnite svaki dan sa zahvaljivanjem. »Za najmanje tri stvari«, rekla je. Složio se, znajući da zahvalnost otvara naše srce i nalazimo ohrabrenje u Božjoj dobroti. I tako on svaki dan započinje slavljenjem. Hvala ti, Bože, što sam se naspavao. Za čist krevet. Za sunčan dan. Za doručak na stolu. Za osmijeh na mojim usnama.

Svaka je riječ iskrena, no može li biti nebitna? Znači li naše zahvaljivanje za male životne radosti nešto svemogućem Bogu? U 50. psalmu Davidov glavni glazbenik Asaf jasno odgovara na to pitanje. Bog poručuje: »Ne trebam junaca iz tvoje staje niti jaraca iz tvojih torova« (r. 9). Umjesto toga, nekadašnjeg formalnog iskazivanja zahvalnosti, Bog želi da Mu predamo svoje srce i život kao »žrtvu hvale« (r. r. 14,23)

Kao što je iskusio moj muž, zahvalnost podiže naš duh. Zatim, prizovemo li Gospodina »u dan nevolje«, On će nas izbaviti (r. 15). Značiti li to da će Dan ozdraviti, duhovno i tjelesno, tijekom dvogodišnjeg liječenja? Ili tek nakon ovoga života? Ne znamo. No za sada Dan rado pokazuje Bogu da je zahvalan za Njegovu ljubav i to tko Bog jest: Otkupitelj. Iscjelitelj. Prijatelj. A prijatelji rado čuju predivnu riječ – hvala.

– Patricia Raybon

Moja zahvalnost jako veseli Boga.