Pomoć

Pročitajte: Propovjednik 4:8-12

8 Jedan jedini, nijedan drugi uz njega, nijedan sin, nijedan brat. Nema kraja svemu njegovu trudu. Njegove se oči ne mogu nasititi bogatstva. »Ali za koga se mučim i oduziman sebi svako uživanje?« I to je taština i loš posao! 9 Bolje je dvojici nego jednome; jer za svoj trud dobiju dobru plaću. 10 Jer padne li jedan, digne ga opet njegov drug. A teško onome koji padne! Nema drugoga koji bi mu pomogao da se podigne. 11 Spavaju li dvojica jedan uz drugoga, jedan ugrije drugoga. A kako će se jedan sam ugrijati? 12 Ako tko i može nadjačati jednoga, dvojica će mu odoljeti. A ni trostruki se konac ne kida tako brzo.

Jer padne li jedan, digne ga opet njegov drug.

Propovjednik 4:10

ZA vrijeme dugih zima u Idahou moja su djeca uživala na klizalištu u stražnjem dvorištu. Dok su bili mali bilo je zahtjevno učiti ih klizati i vrlo teško nagovoriti ih da namjerno stanu na tvrdu, ledenu površinu jer su znali koliko boli kada padnu. Svaki put kad su im noge skliznule prema naprijed, moj suprug ili ja podigli bismo ih na noge, uspravili i pomogli im da uhvate ravnotežu.

Imati nekoga tako će nam pomoći kada padnemo je dar opisan u knjizi Propovjednika. Raditi s nekim čini naš rad ljepšim i učinkovitijim (r. 9), a prijatelj donosi toplinu u naš život. Kada naiđemo na probleme, lakše je kada imamo nekoga tko će nam pružiti praktičnu ili duhovnu podršku. Taj nam odnos može dati snagu, svrhu i utjehu.

Kada padnemo na hladni led životnih poteškoća, je li nečija ruka u blizini? Ako je, možda je od Boga. Ili kad netko drugi treba prijatelja, možemo li mi biti Božji odgovor i podići ga? Ako smo druželjubivi, lako nalazimo prijatelje. No ako se čini da u blizini nema nikoga da nas podigne na noge, možemo pronaći utjehu u saznanju da nam je Bog »najvjerniji pomoćnik u nevoljama« (Psalam 46:1). Potražimo li Njegovu pomoć, spreman je pridržati nas svojim snažnim rukama.

– Kirsten Holmberg

Kako se možete više otvoriti Božjoj prisutnosti u svojem životu?