Očekujte Mesiju

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 13:53-58

53 Nakon što je Isus završio te prispodobe, otiđe odande. 54 Dođe u svoj zavičaj i učio je u tamošnjoj sinagogi. Puni divljenja pitali su: »Odakle ovome ta mudrost i čudesna moć? 55 Nije li ovo tesarov sin? Ne zove li se njegova mati Marija, i njegova braća Jakov, Josip, Šimun i Juda? 56 Nisu li sve njegove sestre kod nas? Odakle mu dakle sve to?« 57 Tako su se sablažnjavali nad njime. Tada im Isus reče: »Prorok ne vrijedi nigdje manje nego u svom zavičaju i u svojemu domu.« 58 Zbog njihove nevjere učinio je ondje samo malo čudesa.

Nije li ovo tesarov sin? Ne zove li se Njegova mati Marija?

Matej 13:55

AUTOMEHANIČAR je izgledao malo premlado da riješi naš problem, automobil koji nije htio upaliti. »Još je dijete«, šapnuo je moj muž Dan. Njegovo me je nepovjerenje podsjetilo na Nazarećane koji nisu bili sigurni tko je Isus. »Nije li ovo tesarov sin?« (r. 55) pitali su se kada je Isus podučavao u sinagogi. Iznenadili su se kada su čuli da netko koga poznaju iscjeljuje i podučava. »Odakle ovome ta mudrost i čudesna moć?« (r. 54) čudili su se. Umjesto da se pouzdaju u Isusa, vrijeđao ih je autoritetom koji je pokazao (r. r. 15,58).

Jednako tako i mi možemo imati problem vjerovati u Spasiteljevu mudrost i moć, osobito u poznatim i običnim pojedinostima svakodnevnog života. Ako ne očekujemo Njegovu pomoć, možda ćemo propustiti čudo da Njegov život promijeni naš (r. 58).

Kao što se Dan uvjerio, pomoć koju je trebao bila mu je nadohvat ruke. Naposljetku je dopustio mladiću da pregleda bateriju našega starog automobila. Pričvrstivši samo jedan vijak, upalio je automobil, motor je zabrujio, a svjetla su se upalila. »Kao da je Božić«, rekao je Dan.

Očekujmo i doživjet ćemo Mesiju koji donosi svjetlost, život i pomoć u naše svakodnevno životno putovanje s Njime.

– Patricia Raybon

Kako možete na praktičan način podsjetiti sebe ili druge da Bog ima vlast i moć nad svine?