Nema tajne

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 7:14-25

14 Znamo naime da je zakon duhovan; a ja sam tjelesan, prodan pod grijeh. 15 Doista ne znam što činim, jer ne činim ono što hoću, nego ono što mrzim. 16 Ako li činim ono što ne ću, slažem se sa Zakonom: dobar je. 17 A to ne činim više ja, nego grijeh koji prebiva u meni. 18 Znam naime da dobro ne prebiva u meni, to jest u mojemu tijelu. Jer dobro htjeti jest u mojoj moći, ali nije i činiti ga. 19 Jer dobro koje hoću ne činim nego zlo koje ne ću, to činim. 20 A kad činim ono što ne ću, zapravo to ne činim ja, nego grijeh koji prebiva u meni. 21 Nalazim dakle ovaj zakon: kad hoću dobro činiti, u meni je zlo. 22 Jer imam radost u Božjemu Zakonu po unutrašnjem čovjeku, 23 ali vidim drugi zakon u svojim udovima koji se protivi zakonu mojega uma i zarobljava me zakonom grijeha koji je u mojim udovima. 24 Ja, nesretni čovjek! Tko će me izbaviti od ovog smrtnog tijela? 25 Hvala Bogu po Isusu Kristu, Gospodinu našemu! Tako dakle ja sâm umom služim Božjem zakonu, a tijelom zakonu grijeha.

Doista ne znam što činim, jer ne činim ono što hoću, nego ono što mrzim.

Rimljanima 7:15

KOLEGA mi je priznao kako smatra da Isus kod njega »nema šanse«. Slušao sam ga kako opisuje ono što on naziva »udobnim narcisoidnim« životom i kako ga to ne zadovoljava. »Ali problem je što se trudim biti dobar čak i suosjećajan, no ne uspijevam. Izgleda da upravo ono što želim učiniti, ne mogu, a ono što želim prestati činiti, činim i dalje.«

»U čemu je tvoja tajna?« pitao je iskreno. »Moja je tajna«, odgovorio sam, »da nema tajne. Poput tebe ni ja ne mogu udovoljiti Božjim mjerilima, i zato trebamo Isusa.«

Otvorio sam Bibliju i pokazao mu ‘njegov’ citat kako ga je napisao apostol Pavao u Poslanici Rimljanima 7:15. Pavlove riječi zvuče kao riječi vjernika prije Krista i kršćana koji se trude biti dovoljno dobri da udovolje Bogu, ali ne uspijevaju. Možda ste i vi jedan od njih. Ako jeste, onda vas je razveselila Pavlova izjava da je Krist zaslužan za naše spasenje i promjene koje slijede (pročitajte 7:25 – 8:2). Isus je već učinio sve da nas oslobodi svega što nas toliko zbunjuje!

Prepreka između nas i Boga, grijeh, uklonjena je bez ikakva truda s naše strane. Spasenje – i promjene koje Duh Sveti čini dok sazrijevamo – je ono što Bog od nas želi. On kuca na vrata našega srca. Nije tajna da je On odgovor!

– Randy Kilgore

Spasenje i duhovni rast su darovi koje sami ne možemo doseći. Trebamo Isusa.