Nebeska ljubavna pjesma

Pročitajte: Otkrivenje 5:1-13

1 Vidjeh u desnici onoga koji je sjedio na prijestolju knjigu napisanu iznutra i izvana, a bila je zapečaćena sa sedam pečata. 2 I vidjeh silnoga anđela koji povika jakim glasom: »Tko je dostojan otvoriti knjigu i raskinuti njezine pečate?« 3 I nitko nije mogao na nebu, na zemlji i pod zemljom otvoriti knjigu i pogledati u nju. 4 Ja sam gorko plakao što se nitko ne nađe dostojan otvoriti knjigu i u nju pogledati. 5 Jedan od starješina napokon mi reče: »Prestani plakati, evo pobijedi lav iz Judina plemena, Davidov korijen! On će otvoriti knjigu i njezinih sedam pečata.«
6 I vidjeh posred prijestolja i četiriju bića i posred starješina Janganjca koji je stajao kao zaklan, a imao je sedam rogova i sedam očiju: to su sedam Božjih duhova poslanih po svemu svijetu. 7 On dođe i uze knjigu iz desnice onoga koji je sjedio na prijestolju. 8 Kad uze knjigu, četiri bića i dvadeset i četiri starješine padoše pred Jaganjcem. Svaki je imao citaru i zlatne čaše pune tamjana, što su molitve svetih. 9 I pjevahu novu pjesmu:
»Dostojan si uzeti knjigu
i otvoriti njezine pečate,
jer si bio zaklan i otkupio si Bogu svojom krvlju
ljude od svakoga plemena i jezika, i puka, i naroda;
10 i učinio si ih našemu Bogu kraljevstvom i svećenicima,
i kraljevat će na zemlji.«
11 Vidjeh i začuh glas mnogih anđela oko prijestolja, i bića, i starješina. Bijaše njihov broj mirijade mirijarda i tisuće tisuća. 12 Oni su govorili jakim glasom:
»Dostojan je Jaganjac koji je zaklan
primiti silu i bogatstvo i mudrost,
jakost i čast, slavu i blagoslov.«
13 Svako stvorenje što je na nebu i na zemlji, i pod zemljom, i na moru, i sve što je u njima, začuh gdje govore:
»Onome koji sjedi na prijestolju, i Jaganjcu
blagoslov i čast, i slava, i vlast
u vijeke vjekova.«

Mi ljubimo Boga jer je On nas najprije ljubio.

1 Ivanova 4:19

GODINE 1936. pisac skladbi Billy Hill objavio je pjesmu pod naslovom The Glory of Love (Slava ljubavi). Uskoro su svi pjevali o radosti koju osjećamo čak i kada činimo male stvari iz ljubavi jedni prema drugima.

Pedeset godina poslije tekstopisac Peter Cetera napisao je romantičniju pjesmu istoga naslova. Zamislio je dvoje ljudi koji žive zajedno i sve čine – za slavu ljubavi.

Otkrivenje, posljednja knjiga u Bibliji, opisuje novu ljubavnu pjesmu koju će jednoga dana pjevati svi na nebu i zemlji (Otkrivenje 5:9,13). No glazba započinje tužno, u molu. Ivan, naš pripovjedač, plače jer ne vidi odgovor na pitanje zašto je sve pošlo po zlu u svijetu (r. r. 3,4). A onda se njegovo raspoloženje popravlja i glazba doseže crescendo (r. r. 12,13), kada Ivan otkriva pravu slavu i priču o ljubavi. Uskoro čuje sve stvorenje kako veliča lava »iz Judina plemena (r. 5), onoga koji je osvojio srca svojih podanika tako što se iz ljubavi, poput janjeta, žrtvovao za naše spasenje (r. 13).

U najdirljivijim riječima ikada spjevanima, vidimo zašto se čak i jednostavna djela ljubaznosti uzdižu na krilima pjesme. Slava o kojoj pjevamo odražava srce našeg Boga. Pjevamo o Njemu jer nam je dao našu pjesmu.

– Mart DeHaan

Što možete danas učiniti kako biste Bogu iskazali zahvalnost?