Ogledala i slušatelji

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 1:16-27

16 Ne varajte se, ljubljena braćo moja! 17 Svaki dobar dar i svaki savršen poklon odozgor je, silazi od Oca svjetlosti u kojem nema promjene ni sjene od mijene. 18 Doista, u skladu sa svojim planom, on nas dragovoljno porodi riječju istine, da budemo prvijenci njegovih stvorenja.
19 Znajte, ljubljena braćo moja: neka bude svaki čovjek brz u slušanju, a spor u govorenju i spor u srdžbi. 20 Jer čovječja srdžba ne čini Božje pravde. 21 Zato, odbacivši svaku nečistoću i ostatak zloće, u krotkosti primite usađenu riječ koja može spasiti vaše duše! 22 Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, varajući sami sebe! 23 Jer ako tko sluša riječ, a ne vrši je, on je kao čovjek koji gleda naravno svoje lice u ogledalu. 24 On se je ogledao pa otišao i odmah je zaboravio kakav je. 25 Ali tko se ogleda u savršenom zakonu slobode i ostane u njemu, i ne biva zaboravni slušatelj, nego djelotvorni vršitelj, taj će biti blažen u svojemu djelovanju. 26 Ako li tko misli da je pobožan, a ne zauzdava svoga jezika, nego vara svoje srce, njegova je pobožnost isprazna. 27 Pobožnost čista i neokaljana pred Bogom i Ocem jest ova: pomagati sirotama i udovicama u njihovoj nevolji i držati sebe neokaljanima od svijeta.

Ali tko se ogleda u savršenom zakonu slobode i ostane u njemu… taj će biti blažen u svojemu djelovanju.

Jakovljeva 1:25

KADA sam izišao iz svoga hotela u Kampali, Uganda, moja domaćica koja me je trebala odvesti na seminar, pogledala me je smiješeći se. »Što je tako smiješno?« pitao sam. Nasmijala se i upitala: »Jeste li se jutros počešljali?« Bio je moj red da se nasmijem, jer sam doista zaboravio počešljati kosu. Pogledao sam se u ogledalu. Kako je moguće da to nisam primijetio?

Jakov nam želi pomoći da naše proučavanje Svetoga pisma bude korisno. Gledamo u ogledalo da bismo vidjeli kako izgledamo i treba li nešto popraviti – počešljati kosu, oprati lice, pravilno zakopčati gumbe na košulji. Poput ogledala, Biblija nam pomaže vidjeti svoj karakter, stav, misli i ponašanje (r. r. 23,24). Omogućuje nam uskladiti svoj život s načelima onoga što je Bog objavio. Zauzdavat ćemo svoj jezik (r. 26) i »pomagati sirotama i udovicama« (r. 27). Bit ćemo poslušni Duhu Svetome i »držati sebe neokaljanima od svijeta« (r. 27).

Ogledamo li se u savršenom zakonu slobode i primjenjujemo li ga u svojem životu, bit ćemo blaženi »u svojemu djelovanju« (r. 25). Dok gledamo u ogledalo Pisma, možemo primiti »usađenu riječ« koja može spasiti našu dušu (r. 21).

– Lawrence Darmani

Kao što u ogledalu vidimo svoj vanjski izgled, Biblija nam otkriva naše unutarnje biće.