Od sramote do časti

Pročitajte: Evanđelje po Luki 1:18-25

18 Zaharija odvrati anđelu: »Po čemu ću to znati? Jer sam ja star i moja je žena poodmakla u godinama.« 19 Anđeo mu odvrati: »Ja sam Gabriel, koji stojim pred Bogom, i poslan sam da govorim s tobom i da ti donesem ovu radosnu vijest. 20 A jer nisi povjerovao mojim riječima, što će se ispuniti u svoje vrijeme, ti ćeš zanijemiti i ne ćeš moći govoriti do dana kad će se to zbiti.«
21 Narod je čekao Zahariju, i čudio se što se tako dugo zadržao u Hramu. 22 Kad je izašao, nije im mogao progovoriti riječi. Tada su znali da je morao imati u Hramu kakvo ukazanje. On im je davao znakove, budući da je ostao nijem. 23 Čim se navršiše dani njegove službe, vrati se kući. 24 Poslije tih dana zače njegova žena Elizabeta. Krila se je pet mjeseci i govorila: 25 »Tako mi učini Gospodin: On u ove dane milostivo skide s mene moja sramotu pred ljudima.«

»Tako mi učini Gospodin: On u ove dane milostivo skide s mene moju sramotu pred ljudima.«

Luka 1:25

OPET je ono doba godine kada se obitelji okupljaju da zajedno proslave blagdane. Međutim, neki od nas užasavaju se susretu s određenim »zabrinutim« rođacima čija pitanja mogu one koji su još samci ili bez djece natjerati da se pitaju što s njima nije u radu.

Zamislite položaj Elizabete koja je bila bez djece iako je bila dugo u braku. U njezinoj se kulturi to smatralo znakom Božje nesklonosti (pročitajte 1 Samuelova 1:5,6) pa čak sramotom. Iako je živjela bogobojazno (Luka 1:6), njezini su susjedi i rođaci možda mislili drukčije. Unatoč svemu Elizabeta i njezin suprug nastavili su vjerno služiti Gospodinu. A onda, kada su oboje bili u poodmakloj dobi, dogodilo se čudo. Bog je čuo njezinu molitvu (r. 13) i On rado pokazuje svoju naklonost (r. 25). I premda se činilo da kasni, Njegovo je vrijeme uvijek najbolje i Njegova mudrost uvijek savršena. Za Elizabetu i njezina muža Bog je imao poseban dar: dijete koje će pripraviti put Mesiji (Izaija 40:3-5).

Osjećate li se nedostatnima? Nedostaje li vam nešto – sveučilišna diploma, supružnik, dijete, posao, kuća? Nastavite vjerno živjeti za Njega i strpljivo čekajte Njega i Njegov plan, poput Elizabete. Neovisno o okolnostima, Bog radi u i kroz nas. Poznaje naše srce. Čuje naše molitve.

– Poh Fang Chia

Božje je vrijeme najbolje, zato budimo strpljivi.