Božićno pismo

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 1:1-14

1 U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše kod Boga, i Bog bijaše Riječ. 2 Ona bijaše u početku kod Boga. 3 Sve je po njoj postalo, i bez nje ništa nije postalo što je postalo. 4 U njoj bijaše život, i život bijaše svjetlo ljudima. 5 Svjetlo svijetli u tami; ali tama ga ne obuze. 6 Poslan bi čovjek od Boga komu bijaše ime Ivan. 7 On dođe za svjedočanstvo, da svjedoči za svjetlo, da svi vjeruju po njemu. 8 On ne bijaše svjetlo, nego da svjedoči za svjetlo. 9 Svjetlo istinito, koje prosvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na svijet. 10 Na svijetu bijaše, svijet je po njemu postao; i svijet ga nije spoznao. 11 K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše. 12 A svima koji ga primiše dade moć da budu djeca Božja. Onima koji vjeruju u ime njegovo, 13 koji nisu rođeni od krvi, ni od tjelesne volje, ni od muževlje volje, nego od Boga.
14 I Riječ je postala tijelom i nastanila se među nama. I vidjesmo njegovu slavu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine.

I Riječ je postala tijelom i nastanila se među nama. I vidjesmo Njegovu slavu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine.

Ivan 1:14

SVAKOGA Božića moj prijatelj piše dugo pismo svojoj ženi, nabraja glavne događaje protekle godine i sanja o budućnosti. Govori joj koliko ju voli i zašto. Piše pismo i svakoj kćeri. Njegove riječi pune ljubavi nezaboravan su božićni dar.

Možemo reći da je izvorno božićno ljubavno pismo bilo sam Isus, Riječ koja je postala tijelom. Ivan piše o tome u svojem evanđelju: »U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše kod Boga, i Bog bijaše Riječ« (r. 1). U drevnoj je filozofiji riječ, grčki logos, sugerirala božanski um ili red koji ujedinjuje stvarnost, no Ivan proširuje tu definiciju i otkriva Riječ kao osobu: Isusa, Božjeg Sina koji »bijaše u početku kod Boga« (r. 2). Ta Riječ, Očev Jedinorođeni sin, »je postala tijelom i nastanila se među nama« (r. 14). Kroz Isusa, Riječ, Bog savršeno otkriva sebe.

Stoljećima su se teolozi bavili tim prekrasnim otajstvom. Iako možda nećemo sve razumjeti, možemo biti sigurni da Isus kao Riječ unosi svjetlost u naš mračni svijet (r. 9). Ako vjerujemo u Njega, možemo prihvatiti dar da smo ljubljena Božja djeca (r. 12). Isus, Božje ljubavno pismo nama, došao je i nastanio se među nama. Eto to je čudesan Božićni dar!

– Amy Boucher Pye

Kako možete s nekime podijeliti taj čudesni dar, Isusa, već danas?