Slijediti vođu

Pročitajte: Evanđelje po Luki 9:21-24

21 A on im strogo zapovjedi da nigdje nikome to ne kazuju.
22 Pridodade: »Sin Čovječji mora mnogo trpjeti. Bit će od starješina, svećeničkih glavara i pismoznanaca odbačen i ubijen, ali će treći dan uskrsnuti.«
23 A svima reče: »Tko hoće ići za mnom, neka sa odreče samoga sebe, neka uzme na sebe svoj križ svaki dan i neka tako ide za mnom! 24 Jer tko hoće spasiti svoj život, izgubit će ga; a tko izgubi svoj život zbog mene, spasit će ga.

Tko hoće ići za Mnom, neka sa odreče samoga sebe, neka uzme na sebe svoj križ svaki dan i neka tako ide za Mnom!

Luka 9:23

IZNAD naše kuće tri borbena zrakoplova paraju nebo – lete tako blizu jedan drugome da izgledaju kao jedan. »Sjajno«, kažem svome mužu. »Impresivno«, slaže se on. Živimo u blizini vojne zrakoplovne baze i takvi prizori nisu ništa neobično.

Kada ih vidim uvijek se pitam isto: Kako mogu letjeti tako blizu i ne izgubiti kontrolu? Jedan očigledan razlog, naučila sam, je poniznost. Vjerujući da glavni pilot leti točnom brzinom, smjerom i pod pravim kutom, odbacuju želju da promijene smjer ili posumnjaju u njegovo vodstvo. Umjesto toga, naprave formaciju i slijede ga. Rezultat? Snažniji tim.

Jednako je i s Isusovim sljedbenicima. »Ako tko hoće ići za Mnom, neka se odreče samog sebe, neka svaki dan uzme svoj križ i neka Me slijedi!« (r. 23, K. S.) kaže On.

Njegov je put bio put samoodricanja i patnje, i teško ga je slijediti. No da bismo bili Njegovi učenici, i mi smo pozvani čini tako.

Predivan je prizor taj ponizan, usklađen hod s Bogom. Slijedimo li Njegovo vodstvo i ostanemo li Mu uvijek tako blizu, izgledat ćemo kao jedno s Kristom. Tada drugi neće vidjeti nas, vidjet će Njega. Postoji jednostavna riječ koja opisuje kako to izgleda: »Sjajno!«

– Patricia Raybon

Vide li ljudi Isusa ili vas?