Najviše mjesto

Pročitajte: Poslanica Kološanima 1:15-23

15 On je slika nevidljivoga Boga,
Prvorođeni prije svakoga stvorenja.
16 U njemu je sve stvoreno,
što god je na nebu i na zemlji,
vidljivo i nevidljivo,
bilo Prijestolja, bilo Gospodstva, bilo Poglavarstva, bilo Vlasti:
sve postoji po njemu i za njega je stvoreno.
17 A on je prije svega, i sve postoji u njemu.
18 On je glava tijelu Crkve,
on je početak,
prvorođeni od mrtvih,
da on bude u svemu prvi.
19 Bogu se svidjelo
nastaniti u njemu svu puninu
20 i po njemu pomiriti sve sa sobom,
izmirivši krvlju njegova križa
sva zemaljska i nebeska bića.
21 Vi ste nekoć bili otuđeni, duboko neprijateljski usmjereni, ogrezli u zlim djelima. 22 Sad vas Bog pomiri smrću njegova ljudskog tijela da vas privede k sebi svete, bez mane i krivnje, 23 ako samo ostanete utemeljeni i tvrdi u vjeri, nepokolebljivi u evanđeoskoj nadi, jer ste čuli evanđelje koje je propovijedano svakom stvorenju pod nebom, a ja Pavao postadoh mu poslužitelj.

A On je prije svega, i sve postoji u Njemu.

Kološanima 1:17

JEDNE je nedjelje moj muž pozvao svog prijatelja da ide s nama u crkvu. Nakon bogoštovlja prijatelj mu je rekao: »Svidjele su mi se pjesme i ugođaj, ali nešto mi nije jasno. Zašto iskazujete Isusu tako veliku čast?« Moj mu je muž tada objasnio da je kršćanstvo zajedništvo s Kristom. Bez Njega kršćanstvo ne bi imalo smisla. Upravo zbog toga što je Isus učinio u našim životima mi se okupljamo, veličamo Ga i slavimo.

Tko je Isus i što je učinio? Apostol Pavao odgovorio je na to pitanje u prvom poglavlju Poslanice Kološanima. Nitko nije vidio Boga, no Isus je došao pokazati i otkriti kakav je On (r. 15). Isus je, kao Sin Božji, došao umrijeti za nas i osloboditi nas od grijeha. Grijeh nas je odvajao od Božje svetosti i pomirenje je bilo moguće samo posredovanjem nekoga tko je savršen. To je bio Isus (r. 14,20). Drugim riječima, Isus nam je darovao ono što nitko drugi nije mogao – pristup Bogu i vječni život (Ivan 17:3).

Zašto zaslužuje takvo uzvišeno mjesto? Pobijedio je smrt. Osvojio je naša srca svojom ljubavlju i žrtvom. Svakodnevno nam daje novu snagu. On je nama sve!

Dajemo mu slavu jer ju On zaslužuje. Uzvisujemo Ga jer Mu to mjesto pripada. Dajmo Mu najviše mjesto u svojim srcima.

– Keila Ochoa

Isus je središte našeg obožavanja.