Sve novo

Pročitajte: Otkrivenje 21:1-7

1 Vidjeh novo nebo i novu zemlju, jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, ni mora više nema. 2 I vidjeh sveti grad, novi Jeruzalem, gdje silazi od Boga s neba, opremljen kao zaručnica, ukrašena svojemu zaručniku. 3 I začuh jaki glas s prijestolja gdje govori:
»Evo Božjega šatora među ljudima,
i prebivat će s njima,
i oni će biti njegov narod,
a sam će Bog biti s njima njihov Bog.
4 I obrisat će Bog svaku suzu s njihovih očiju,
i više ne će biti smrti,
ni tuge, ni vike, ni boli ne će više biti,
jer prvo prođe.«
5 I reče onaj koji je sjedio na prijestolju:
»Evo činim sve novo.«
I reče mi:
»Napiši: ove su riječi vjerne i istinite.«
6 I reče mi:
»Gotov je. Ja sam Alfa i Omega:
početak i svršetak.
Ja ću žednome dati
iz izvora žive vode besplatno.
7 Onaj koji pobijedi baštinit će ovo,
i bit ću mu Bog, a on će meni biti sin.

Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo.

2 Korinćanima 5:17

ODLAGALIŠTA odbačenih automobila vrlo su mi zanimljiva. Osamljena su to mjesta, gdje vjetar šapuće kroz olupine koje su nekoć bile nečija dragocjenost. Neki su doživjeli sudar, neki su se istrošili, a drugi su jednostavno nadživjeli svoju upotrebljivost. Dok hodam između redova, neki bi mi automobil zapeo za oko i počnem razmišljati o pustolovinama koje je doživio. Vraćaju me u prošlost jer svaki ima svoju priču – o ljudskoj žudnji za najnovijim modelom i neizbježnoj prolaznosti vremena. Ali posebno uživam kada pronađem novi život za stari dio automobila. Uvijek kada uzmem nešto odbačeno i udahnem mu novi život u obnovljenom automobilu, imam osjećaj da sam izvojevao malu pobjedu nad vremenom i propadanjem.

Nekada me to podsjeti na Isusove riječi na kraju Biblije: »Evo činim sve novo« (Otkrivenje 21:5). Te se riječi odnose na Božju obnovu stvorenoga, što uključuje vjernike jer su svi koji su primili Krista postali »novo stvorenje« u Njemu (2 Korinćanima 5:17). I jednoga će nas dana uzeti k sebi, da budemo tamo gdje je On (Ivan 14:3). Godine i bolest nam više neće moći naškoditi i nastavit ćemo pustolovinu vječnoga života. Koje li će priče svatko od nas moći ispričati – priče o ljubavi i vječnoj vjernosti!

– James Banks

Što bi Bog novo mogao učiniti u vašem životu?