Glasnik

Pročitajte: Malahija 3:1-5

1 »Evo, ja šaljem svoga glasnika da preda mnom pripravi put. Iznenada će doći k svojemu Hramu vladalac kojega želite, glasnik Saveza kojega tražite. Evo, on će doći«, veli Gospodin nad vojskama. 2 »Ali tko će podnijeti dan njegova dolaska? Tko će se održati kad se on pojavi? Jer je on kao oganj talioca, kao lužina bjelioca. 3 Tada će on sjesti, taliti i čistiti srebro. Čistit će ih kao zlato i srebro, da prinose Gospodinu prave žrtve. 4 Tada će Gospodina opet obradovati žrtva Jude i Jeruzalema, kao u dane prošlosti i kao u prijašnjim godinama.
5 Doći ću k vama na sud i brzo ću ustati kao tužilac protiv vračara i preljubnika, protiv krivokletnika i tlačitelja najamnikâ, udovica i sirota i protiv onih koji bez straha izvrću pravo stranaca«, veli Gospodin nad vojskama.

Evo, ja šaljem svoga glasnika da preda mnom pripravi put.

Malahija 3:1

»IMAM poruku za vas!« Žena koja je radila na skupu kojemu sam nazočila pružila mi je komad papira. Pitala sam se trebam li biti nervozna ili uzbuđena. No kad sam pročitala: »Imaš nećaka!« znala sam da se mogu veseliti.

Poruke mogu donijeti dobre vijesti, loše vijesti ili riječi opomene ili poticaja. U Starome zavjetu Bog je koristio svoje proroke da prenesu poruke nade ili osude. Ali kada pažljivije gledamo, vidimo da su čak i Njegove riječi osude trebale dovesti do pokajanja, ozdravljenja i obnove.

Obje vrste poruka nalazimo u 3. poglavlju Malahije gdje Gospodin obećava poslati glasnika koji će pripremiti put za Njega. Ivan Krstitelj najavio je dolazak istinskoga Glasnika, Isusa (Matej 3:11) – glasnika »Saveza« (Malahija 3:1) koji će ispuniti Božja obećanja. Ali On će biti kao »oganj talioca, kao lužina bjelioca« (r. 2), jer će On pročistiti one koji vjeruju u Njegovu riječ. Gospodin je poslao svoju Riječ da očisti svoj narod jer Mu je stalo do njihove dobrobiti.

Božja poruka je poruka ljubavi, nade i slobode. Poslao je svojega Sina da bude glasnik koji govori naš jezik – ponekad su to poruke opomene ili ukora, ali uvijek poruke nada. Možemo vjerovati Njegovoj poruci.

– Amy Boucher Pye

Zamolite Gospodina da vam u godini koja je pred vama pomogne još mnogima navijestiti Radosnu vijest.