Novi prioriteti

Pročitajte: Propovjednik 9:4-12

4 Jer samo tko je pridružen živima, ima se još nešto nadati. Jer je bolje živ pas, nego mrtav lav. 5 Živi još znaju da moraju umrijeti. A mrtvi nemaju više znanja. Ne nadaju se plaći jer im se spomen zaboravio. 6 Odavno je nestalo njihove ljubavi, njihove mržnje, njihove vruće žudnje. Oni zauvijek nemaju više dijela u svemu što biva pod suncem. 7 Hajde, jedi s radošću svoj kruh! Pij vesela srca svoje vino! Jer su vazda bila Bogu mila tvoja djela. 8 Svagda neka su ti haljine bijele! Nikada na tvojoj glavi neka ne ponestane ulja! 9 Uživaj život sa ženom koju ljubiš, u sve dane svoga ništavnog života, što ti ga Bog daje pod suncem! Jer je to tvoj dio u životu, u sve dane tvoga ništavnoga života i u trudu kojim se mučiš pod suncem. 10 Što tvoja ruka može činiti, to neka čini vlastitom snagom, jer nema ni rada ni planova, ni mudrosti ni znanja u carstvu mrtvih, kamo ideš.
11 Nadalje vidjeh pod suncem: ne dobiva brzi trku, niti junaci dobivaju rat, niti mudraci kruh, niti pametni bogatstvo, niti razumni milost, nego sve ovisi o vremenu i sreći. 12 Jer čovjek ne zna svoga vremena. Kao što se ribe hvataju mrežom, kao što ptice padaju u zamku, isto se tako zapletu ljudi u vrijeme nesreće, što navali na njih iznenada.

I što god nakaniš učiniti, učini dok možeš.

Propovjednik 9:10, K. S.

ODUVIJEK sam željela naučiti svirati violončelo, ali nikad nisam našla vremena za glazbenu školu. Ili, točnije rečeno, nisam odvojila vrijeme za to. Vjerojatno sam mislila da ću to nadoknaditi u nebu. U međuvremenu sam se usredotočila na to da svoje vrijeme iskoristim onako kako Bog želi da mu služim sada. Život je kratak, i često osjećamo da svoje vrijeme na Zemlji moramo iskoristiti najbolje što možemo, dok ga još imamo. Ali što to doista znači?

Razmišljajući o smislu života kralj Salomon dao je dvije preporuke. Prvo, moramo živjeti najispunjenije što možemo, što znači da doista uživamo u dobrim stvarima koje nam Bog daje tijekom života, u hrani i piću (r. 7), odjeći i parfemima (r. 8), braku (r. 9) i svim Božjim dobrim darovima – što može značiti ​​i učiti svirati violončelo!

Druga je preporuka bila da marljivo radimo (r. 10). Život je pun mogućnosti, i uvijek ima još posla. Moramo iskoristiti prilike koje nam Bog daje i tražiti Njegovu mudrost kada dati prednost radu, a kada sviranju tako da svojim darovima služimo Njemu.

Život je predivan dar od Gospodina. Iskazujemo Mu čast kad uživamo u Njegovim svakodnevnim blagoslovima i u požrtvovnom služenju.

– Poh Fang Chia

Možemo istodobno uživati ​​u Božjim blagoslovima i biti blagoslov drugima.