Promijenjeni mijenjaju

Pročitajte: Druga knjiga Ljetopisa 33:9-17

9 Ali Manaše zavede Judu i stanovnike Jeruzalema pa su činili još gore nego narodi što ih je Gospodin bio uništio ispred Izraelovih sinova.
10 Gospodin je, doduše, opominjao Manašea i njegov narod, ali se oni nisu na to osvrtali. 11 I pusti Gospodin da dođu protiv njih vojskovođe asirskoga kralja. Oni uhvatiše Manašea kukama, svezaše ga željeznim verigama i odvedoše ga u Babilon. 12 I kad je bio tako u nevolji, molio se Gospodinu, svom Bogu, za milosrđe i duboko se je ponizio pred Bogom svojih otaca. 13 Kad mu se molio, dade se on umoliti, usliši njegovu molitvu i vrati ga opet kao kralja u Jeruzalem. Tada upozna Manaše da je Gospodin pravi Bog.
14 Poslije toga podigne vanjski zid uz Davidov grad na zapadnoj strani prema Gihonu, u dolu i do ulaza na riblja vrata, tako da opkoli Ofel. Sagradi ga vrlo visoko. U sve tvrde Judine gradove postavi vojne zapovjednike. 15 Tada ukloni tuđe bogove i rezani lik iz Gospodnjega Hrama, tako isto žrtvenike koje je bio podigao na gori na kojoj je stajao Gospodnji Hram, i u Jeruzalemu, i baci ih napolje, pred grad. 16 A Gospodnji žrtvenik opet postavi i prinese na njemu žrtve pričesnice i zahvalne žrtve. Zapovjedi i Judejcima da štuju Gospodina, Izraelova Boga. 17 Ali je narod još uvijek žrtvovao na uzvisinama, dakako samo Gospodinu, svojemu Bogu.

A Gospodnji žrtvenik opet postavi i… Zapovjedi i Judejcima da štuju Gospodina, Izraelova Boga.

2 Ljetopisa 33:16

TANI i Modupe odrasli su u Nigeriji. Poslije su 1970-ih godina otišli u Veliku Britaniju na studij. Nakon što ih je osobno promijenila Božja milost, nisu ni sanjali da će sudjelovati u mijenjaju jedne od najsiromašnijih i rasno podijeljenih zajednica u Engleskoj – Anfieldu u Liverpoolu. Dok su dr. Modupe Omideyi i njegova supruga Tani kao bračni par vjerno tražili Boga i služili svojoj zajednici, Bog je obnovio nadu mnogih. Pokrenuli su živu crkvu i sada nastavljaju voditi brojne projekte zajednice kojima nastoje poboljšati živote mnogih.

I Manaše je promijenio svoju zajednicu, prvo na loše, a zatim na dobro. Okrunjen za judejskog kralja u dobi od dvanaest godina, odveo je svoj narod u idolopoklonstvo. Godinama su radili grozne stvari (pročitajte 2 Ljetopisa 33:1-9). Nisu se obazirali na Božja upozorenja i On je dopustio da Manašea odvedu u izgnanstvo u Babilon (r. r. 10,11). Našavši se u nevolji, kralj je zavapio Bogu koji je čuo njegovu molbu i vratio »ga opet kao kralja u Jeruzalem« (r. r. 12,13). Obnovljeni je kralj obnovio gradske zidine i uklonio »tuđe bogove… iz Gospodnjega Hrama« (r. r. 14,15). Zatim je zapovjedio »Judejcima da štuju Gospodina, Izraelova Boga« (r. 16). Vidjevši koliko se Manaše promijenio, i oni su se promijenili (r. 17). Zamolimo Boga da promijeni i nas.

Ruth O’Reilly-Smith

Promjena koju je Bog učinio u vama mijenja druge.