Zamjena za brigu

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:25-34

25 Zato vam kažem: Ne budite tjeskobno zabrinuti za svoj život: što ćete jesti i što ćete piti; ni za svoje tijelo, u što ćete se obući. Nije li život vrjedniji od hrane i nije li tijelo vrjednije od odijela? 26 Pogledajte ptice nebeske! One ne siju, ne žanju, ne sabiru u žitnice, a vaš ih nebeski Otac hrani. Niste li vi vrjedniji od njih? 27 Tko si od vas može svojim brigama produljiti život za samo jedan sat? 28 I što ste tako tjeskobno zabrinuti za odijelo? Pogledajte ljiljane u polju! Kako rastu! Ne rade i ne predu. 29 Ipak vam kažem: Ni Salomon u svemu svojemu sjaju nije bio tako odjeven kao jedan jedini od njih. 30 I kad Bog travu, što danas stoji na polju, a sutra se baca u peć, tako odijeva, koliko više će vas, malovjerni! 31 Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti i ne pitajte: Što ćemo jesti, što ćemo piti, čim ćemo se odjenuti? 32 Za sve se to brinu neznabošci. A vaš nebeski Otac zna da vam sve to treba. 33 Tražite najprije Božje kraljevstvo i njegovu pravdu, i sve će vam se to dodati. 34 Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan pobrinuti sam za se. Svaki dan ima dosta svojega vlastitog zla.

Tko si od vas može svojim brigama produljiti život za samo jedan sat?

Matej 6:27

ČOVJEK koji se pridržavao zakona dobio je sljedeću glasovnu poruku: »Ovdje policijski službenik ________. Molim vas nazovite me na ovaj broj.« Istog se trenutka čovjek zabrinuo – možda je ne znajući učinio nešto loše. Bojao se uzvratiti poziv, čak je proveo besanu noć razmišljajući o mogućim ishodima. Zabrinuo se da je u nevolji. Policajac nije ponovo nazvao, ali prošli su tjedni prije no što se čovjek prestao brinuti.

Isus je postavio zanimljivo pitanje o zabrinutosti: »Tko od vas može brigama produžiti život samo za jedan lakat?« (r. 27, K. S.) Te će nas riječi potaknuti da razmislimo o svojoj sklonosti da se brinemo. Naime time ne možemo promijeniti ništa.

Kad naiđemo na problem, pokušajmo učiniti sljedeće: poduzmimo nešto i pouzdajmo se u Boga. Ako možemo izbjeći problem, učinimo to. Možemo moliti Boga da nam pokaže što učiniti. No ako ne možemo ništa učiniti, nađimo utjehu u spoznaji da Bog nikada nije bespomoćan. On se uvijek može zauzeti za nas. Uvijek Mu možemo s povjerenjem predati to što nas brine.

Kada se počnemo brinuti, sjetimo se riječi kralja Davida koji se i sam suočio s mnogo nevolja i briga, ali je nakon svega rekao: »Baci na Gospoda svoju brigu! On će te uzdržati« (Psalam 55:23). Kako prekrasna zamjena za brigu!

– Dave Branon

Koje brige trebate danas predati Bogu?