Kakav je on Spasitelj?

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 6:47-51,60-66

47 Zaista, zaista kažem vam: Tko vjeruje, ima život vječni. 48 Ja sam kruh života. 49 Oci su vaši jeli manu u pustinji, i pomriješe. 50 Ovo je kruh koji silazi s neba da tko jede od njega, ne umre. 51 Ja sam kruh živi koji siđoh s neba. Tko jede od ovoga kruha, živjet će dovijeka. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje za život svijeta.«

60 Mnogi od njegovih učenika koji su to čuli, rekoše: »Ovo je tvrd govor! Tko ga može slušati?« 61 Isus je znao da njegovi učenici mrmljaju na to, i reče im: »Zar vas to sablažnjava? 62 A kad vidite Sina Čovječjega da uzlazi gore gdje je prije bio? 63 Duh je ono što oživljava, tijelo ne koristi ništa. Riječi koje vam ja rekoh jesu duh i život. 64 Ali ima nekih među vama koji ne vjeruju.« – Jer je znao Isus od početka tko ne vjeruje i tko će ga izdati. – 65 »Zato«, nastavi on, »rekoh vam: Nitko ne može doći k meni ako mu nije dano od Oca.«
66 Otada mnogi od njegovih učenika odstupiše i nisu više išli s njim.

Otada mnogi od Njegovih učenika odstupiše i nisu više išli s Njim.

Ivan 6:66

PROŠLE smo se godine prijateljice i ja molile za ozdravljenje triju žena koje su se borile s karcinomom. Znale smo da Bog to može i svakog smo Ga dana molile da to učini. Vidjele smo Ga na djelu u prošlosti i vjerovale smo da to može učiniti ponovo. U borbi svake od njih bilo je dana kada se ozdravljenje činilo stvarnim i radovale smo se. No sve su umrle te jeseni. Neki su rekli da je to »konačno ozdravljenje«, i u neku ruku bilo je. Ipak, gubitak je bio vrlo bolan. Željele smo da ih sve ozdravi – ovdje i sada – ali zbog nama nerazumljivih razloga, čudo se nije dogodilo.

Neki su ljudi slijedili Isusa zbog čuda koja je činio i da zadovolji njihove potrebe (r. r. 2,26). Neki su ga vidjeli samo kao tesarova sina (Matej 13:55-58), a drugi su očekivali da bude njihov politički vođa (Luka 19:37,38). Neki su mislili da je veliki učitelj (Matej 7:28,29), a drugi su Ga prestali slijediti jer je Njegovo učenje bilo teško razumljivo (Ivan 6:66).

Isus još uvijek ne ispunjava sva naša očekivanja. Ipak, On je mnogo više nego što možemo zamisliti. On nam daje vječni život (r. r. 47,48). Dobar je i mudar; On voli, oprašta, ostaje blizu i donosi nam utjehu. Zato počinimo u Isusu takvom kakav je i slijedimo Ga.

– Anne Cetas

Ali se ja uzdam u Tebe, Gospode! Velim: »Ti si moj Bog!« Psalam 31:15