Kamo ste krenuli?

Pročitajte: Psalam 121

1 Podižem oči svoje prema gorama,
odakle će mi doći pomoć.
2 Pomoć mi dolazi od Gospoda
koji stvori nebo i zemlju.
3 Ne će on dati da posrne tvoja noga!
Ne će zadrijemati čuvar tvoj.
4 Ne, ne će zadrijemati,
ne će zaspati čuvar Izraela.

5 Gospod je čuvar tvoj,
Gospod je sjena tvoja s desne tvoje.
6 Danju ti sunce ne će nauditi,
niti mjesec u noći.

7 Gospod će te čuvati od svakoga zla,
on će čuvati život tvoj.
8 Gospod će čuvati tvoj izlazak
i povratak od sada i dovijeka.

Pomoć mi dolazi od Gospoda koji stvori nebo i zemlju.

Psalam 121:2

ŠTO određuje smjer našeg života? Odgovor sam dobio na neobičnom mjestu: tečaju za motocikliste. Želio sam voziti motocikl i otišao sam na tečaj da naučim kako. Dio obuke bavio se nečim što se zove usredotočenost na krajnji cilj.

»Neminovno ćete se suočiti s neočekivanom preprekom«, rekao je naš instruktor. Ako gledate u nju – ona će postati vaš cilj – i zaletjet ćete se u nju. Ali ako gledate iznad nje ili gledate put kojim trebate ići, obično ćete ju izbjeći. Zatim je dodao: »To što gledate odredit će smjer kojim ćete ići.«

To jednostavno ali duboko načelo vrijedi i za naš duhovni život. Kada se usredotočujemo na svoje probleme ili borbe – gotovo automatski naš se život kreće oko njih.

Međutim, Sveto pismo nas potiče da predamo svoje probleme Onome koji nam može pomoći. U 121. psalmu čitamo: »Podižem oči svoje prema gorama, odakle će mi doći pomoć« (r. 1). Zatim odgovara: »Pomoć mi dolazi od Gospoda koji stvori nebo i zemlju (…) Gospod će čuvati tvoj izlazak i povratak od sada i dovijeka« (r. r. 2,8).

Ponekad nam se naše prepreke mogu činiti nepremostivima. No Bog nas poziva da gledamo na Njega i molimo Ga da nam pomogne gledati iznad svojih problema i ne dopustimo da nas potpuno zaokupe.

– Adam Holz

Pomoć je naša u imenu Gospodnjem, koji stvori nebo i zemlju. Psalam 124:8