Uvijek dijete Božje

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 8:9-17

9 Vi, međutim, niste u tijelu, nego u Duhu, ako doista Duh Božji prebiva u vama. A ako tko nema Duha Kristova, on nije njegov. 10 A ako je Krist u vama, tijelo je mrtvo zbog grijeha, a duh živi zbog pravde. 11 Ako li pak u vama prebiva Duh onoga koji je uskrisio Isusa, onaj koji je uskrisio Krista od mrtvih, oživjet će i vaša smrtna tjelesa svojim Duhom koji prebiva u vama.
12 Tako dakle, braćo, nismo dužnici tijelu da po tijelu živimo. 13 Jer ako živite po tijelu, umrijet ćete; ako li Duhom mrtvite tjelesna djela, živjet ćete. 14 Jer koji god se vladaju po Duhu Božjemu, oni su sinovi Božji. 15 Niste naime primili duha ropstva da biste se opet bojali, nego ste primili Duha posinstva u kojem vapimo: »Aba, Oče!« 16 Taj Duh svjedoči našemu duhu da smo djeca Božja. 17 A kad smo djeca, i baštinici smo: baštinici Božji i subaštinici Kristovi, jer ako s njime trpimo, bit ćemo s njime i proslavljeni.

Jer koji god se vladaju po Duhu Božjemu, oni su sinovi Božji.

Rimljanima 8:14

ZA vrijeme bogoslužja na kojemu sam bila sa svojim roditeljima, kao obično držali smo se za ruke dok smo svi zajedno molili Očenaš. Stojeći između njih, jednom rukom držeći majčinu ruku, a drugom očevu, postala sam svjesna činjenice da ću uvijek biti njihova kći. Iako sam dobrano ušla u srednju dob, još uvijek za mene mogu reći da sam »dijete Lea i Phyllis.« Tada sam se sjetila još nečega. Ne samo da sam njihova kći nego da ću uvijek biti Božje dijete.

Apostol Pavao želio je da vjernici u crkvi u Rimu shvate da se njihov identitet temelji na tome što su »primili Duha posinstva« (r. 15), postali su članovi Božje obitelji. Budući da »se vladaju po Duhu Božjemu« (r. 14), više nisu morali robovati nevažnim stvarima. Štoviše, darom Duha bili su »baštinici Božji i subaštinici Kristovi« (r. 17).

Što to znači onima koji slijede Krista? Vrlo jednostavno – sve! Naš identitet kao djece Božje pruža nam temelj i utječe na to kako vidimo sebe i svijet. Primjerice, znati da smo dio Božje obitelji pomaže nam izići iz naše zone udobnosti dok Ga slijedimo. Jednako tako možemo prestati stalno očekivati odobravanje drugih.

Zašto ne biste danas razmisliti o tome što znači biti Božje dijete?

– Amy Boucher Pye

Oni koji slijede Boga Njegova su djeca.