»Posinjeni« smo

Pročitajte: Poslanica Galaćanima 4:1-7

1 Ali velim: dok je baštinik malodoban, ne razlikuje se ništa od roba, premda je gospodar svega, 2 nego je pod skrbnicima i upraviteljima sve do vremena određena od oca. 3 Tako smo bili i mi, kad bijasmo malodobni, podložni počelima svijeta. 4 Ali kad dođe punina vremenâ, posla Bog svojega Sina, rođena od žene, postavljena pod Zakon, 5 da otkupi one koji su bili pod Zakonom te primimo posinstvo. 6 A jer ste sinovi, posla Bog Duha svojega Sina u vaša srca koji vapi: »Aba, Oče!« 7 Tako više nisi rob, nego sin; a ako si sin, i baštinik si po Bogu.

Ali kad dođe punina vremena posla Bog svojega Sina… da otkupi one koji su bili pod Zakonom te primimo posinstvo.

Galaćanima 4:4,5

DRAGO mi je kad neki dobrotvor izgradi dom za napuštenu djecu. Oduševljen sam ako učini i više od toga i posvoji nekoga od njih. Većina bi siročadi bila oduševljena da se netko brine o njima. A još je bolje znati da taj netko ne samo da se brine o nama nego nas i želi. Kakav je to osjećaj?

Ako ste Božje dijete onda već znate, jer se to dogodilo vama. Ne bismo imali pravo žaliti se da nas je Bog volio dovoljno da je poslao svoga Sina »da svaki koji vjeruje u Njega ne propade, nego da ima vječni život« (Ivan 3:16). Nama bi već to bilo dovoljno. Ali ne i Bogu. On je poslao »svojega Sina, rođena od žene« zato da »primimo posinstvo« (r. r. 4,5).

Apostol Pavao o nama govori kao o sinovima, jer je u njegovo vrijeme bilo uobičajeno da sinovi nasljeđuju očev imetak. On želi naglasiti da sada svatko tko se pouzda u Isusa, bio muškarac ili žena, postaje »sin« Božji s jednakim i punim pravom nasljedstva (r. 7).

Bog vas ne želi samo spasiti. On želi vas. On vas je »posinio« u svoju obitelj, dao vam je svoje ime (Otkrivenje 3:12) i ponosno vas zove svojim djetetom. Nitko vas ne može voljeti više, i nitko važniji. Bog vas nije samo blagoslovio. Vi ste dijete Božje. Vaš Otac vas voli.

– Mike Wittmer

Vi ste više nego spašeni. Voljeni ste!