Tik uz nas

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 14:13-21

13 Na tu vijest otiđe Isus otamo u lađici na samotno mjesto, da bude sam. Ali to sazna mnoštvo naroda i pođe za njim pješke iz gradova. 14 Kad on izađe na kopno i vidje veliko mnoštvo, smilova im se i iscijeli njihove bolesnike. 15 Predvečer pristupiše k njemu njegovi učenici i rekoše: »Mjesto je pusto, a doba je već poodmaklo. Otpusti narod, neka ide u sela da kupi sebi hrane!« 16 Isus im odvrati: »Ne treba da idu. Podajte im vi jesti!« 17 Oni mu odvratiše: »Imamo ovdje samo pet kruhova i dvije ribe.« 18 On reče: »Donesite mi ih ovamo!« 19 I odredi da narod posjeda po travi. Tada uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo i izreče blagoslov. Zatim razlomi kruhove i dade ih svojim učenicima, a učenici ih dadoše narodu. 20 Svi su jeli i nasitili se. Štoviše, nakupili su od preostalih komada još dvanaest punih košarica. 21 A broj svih koji su jeli bio je oko pet tisuća muževa, bez žena i djece.

Oni mu odvratiše: »Imamo ovdje samo pet kruhova i dvije ribe.«

Matej 14:17

BILA je potpuno usredotočena na gornju policu gdje su se nalazile staklenke umaka za špagete. Minutu ili dvije neodlučno sam stajao pokraj nje u tom prolazu, gledajući istu policu. No, činilo mi se da nije svjesna moje prisutnosti, zaokupljena vlastitom situacijom. Ja nemam problema s gornjim policama jer sam prilično visok za razliku od nje koja uopće nije bila visoka. Oslovio sam ju i ponudio pomoć. Zbunjeno je rekla: »Oprostite, nisam vas uopće vidjela. Da, molim vas, pomognite mi.«

Učenici su se našli u sličnoj neprilici – gladno mnoštvo, samotno mjesto i vrijeme koje odmiče – »Mjesto je pusto, a doba je već poodmaklo. Otpusti narod, neka ide u sela da kupi sebi hrane!« (r. 15) Kad im je Isus rekao da se oni pobrinu za njih, odgovorili su: »Imamo ovdje samo…« (r. 17). Bili su svjesni samo onoga što nemaju. A tik do njih bio je Isus, ne samo onaj koji može umnožiti kruh, nego sam Kruh života.

Toliko možemo biti zaokupljeni svojim problemima i nastojanjem da ih sami riješimo svojim ograničenim sposobnostima da propuštamo vidjeti uskrslog Krista. Od samotnih obronaka do polica u trgovinama i svugdje između toga, On je Emanuel – Bog koji je uz nas, sveprisutna pomoć u nevolji.

– John Blase

Gdje god bili i što god bio naš problem, Emanuel je s nama.