Na sliku Božju

Pročitajte: Knjiga Postanka 1:26-31 

26 Tada reče Bog: »Načinimo čovjeka na svoju sliku i priliku! Neka on vlada nad ribama morskim, nad pticama nebeskim, nad stokom, nad svim zvijerima zemaljskim i nad svim što gmiže po zemlji!«
27 Tako Bog stvori čovjeka na sliku svoju.
Stvori ga na sliku Božju.
Stvori ih kao muža i ženu.
28 I Bog ih blagoslovi. Tada im Bog zapovjedi: »Rađajte se i množite se! Napučite zemlju i sebi je podvrgnite! Vladajte nad ribama morskim, nad pticama nebeskim i nad svakim živim bićem što se miče na zemlji!« 29 Bog nastavi: »Eto, predajem vam sve na svoj zemlji bilje što nosi sjeme, i sve drveće s plodovima u kojima je sjeme; neka vam bude za hranu! 30 Sve zeleno bilje dajem za hranu svim zvijerima zemaljskim, svim pticama nebeskim i svemu što se miče na zemlji i ima u sebi život.« I tako se dogodi. 31 Kad vidje Bog sve što je bio učinio, nađe to za veoma dobro. I nasta večer, i nasta jutro: šesti dan.

Tako Bog stvori čovjeka na sliku svoju. Stvori ga na sliku Božju. Stvori ih kao muža i ženu.

Postanak 1:27

KADA je njezina prekrasna smeđa koža počela gubiti boju, mlada se žena preplašila, imala je osjećaj da nestaje ili gubi svoje »ja«. S mnogo šminke pokrila je ‘svoje mrlje’, kako ih je nazvala – dijelove svjetlije kože prouzročene vitiligom, gubitkom pigmenta melanina koji koži daje boju.

A onda se jednoga dana zapitala: Zašto skrivati? Vjerujući kako će joj Bog dati snagu da se prihvati takvom kakva je, prestala je stavljati tešku šminku. Zbog svog samopouzdanja počela je privlačiti pozornost i s vremenom je postala prva žena s vitiligom koja je zastupala jednu svjetski poznatu kozmetičku tvrtku.

»To je veliki blagoslov«, rekla je u TV emisiji, dodavši da su joj njezina vjera, obitelj i prijatelji veliko ohrabrenje.

Njezina nas priča podsjeća da smo svi stvoreni na sliku Božju. »Na svoju sliku stvori Bog čovjeka… muško i žensko stvori ih« (r. 27, K. S.). Bez obzira na to kako izgledamo izvana, svi mi u sebi nosimo sliku Božju. Kao Njegova stvorenja odražavamo Njegovu slavu; i kao vjernici u Isusu preobraženi smo kako bismo Ga predstavljali u svijetu.

Ne sviđa vam se koža u kojoj se nalazite? Pogledajte se u zrcalo i nasmiješite se Bogu. Stvorio vas je na svoju sliku.

– Patricia Raybon

Bože, pomogni nam prihvatiti se onakvima kakvima si nas stvorio. Vladaj u nama da budemo Tvoj odsjaj.