Možemo li se opustiti?

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 14:25-31

25 Ovo sam vam govorio dok sam bio s vama. 26 A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u ime moje, on će vas naučiti svemu i napominjat će vam sve što vam rekoh. 27 Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Ne dajem vam ga kao što svijet daje. Neka se ne plaši vaše srce i neka se ne boji! 28 Čuli ste da sam vam kazao: Idem, i doći ću k vama. Kad biste me ljubili, onda biste se radovali što idem k Ocu, jer je Otac veći od mene. 29 I sad vam kazah, prije nego se dogodi, da vjerujete kad se dogodi. 30 Više vam ne ću puno govoriti; jer dolazi knez ovoga svijeta, ali na meni nema ništa. 31 Nego neka spozna svijet da ljubim Oca, i kako mi je zapovjedio Otac, onako činim.

Neka se ne plaši vaše srce i neka se ne boji!

Ivan 14:27

DARNELL je došao na fizikalnu terapiju znajući da će ga jako boljeti. Fizioterapeutkinja je potezala i savijala njegovu ruku i držala ju u položajima u kojima nije bila mjesecima nakon ozljede. Nakon nekoliko sekundi provedenih u svakom od tih položaja, nježno mu je rekla: »U redu, možete se opustiti.« Poslije je priznao: »Mislim da sam najmanje pedeset puta tijekom svake terapije čuo: ‘U redu, možete se opustiti’.«

Razmišljajući o tome, Darnell je shvatio da se te riječi mogu primijeniti i na ostatak njegova života. Mogao se opustiti u Božjoj dobroti i vjernosti umjesto da se brine.

Znajući da mu se bliži smrt, Isus je shvatio da Njegovi učenici to moraju znati. Uskoro će se suočiti s promjenama i progonstvom. Da ih ohrabri, rekao im je da će poslati Duha Svetoga da živi s njima i podsjeti ih na ono što im je govorio (r. 26). Zato im je mogao reći: »Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Ne dajem vam ga kao što svijet daje. Neka se ne plaši vaše srce i neka se ne boji!« (r. 27)

Mnogo je toga zbog čega možemo biti uznemireni svakoga dana. Ali naše pouzdanje u Boga može rasti ako imamo na umu da Njegov Duh živi u nama – i On nam nudi mir. I dok snagu crpimo od Njega, možemo Ga čuti u riječima fizioterapeutkinje: »U redu, možete se opustiti.«

– Anne Cetas

Bog je s nama. Daje nam svoj mir i možemo se opustiti.