Pronaći blago

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 13:44-46

44 Kraljevstvo je nebesko kao blago što leži sakriveno u polju. Čovjek nađe blago i sakri ga. Tada otiđe pun radosti zbog toga i proda sve svoje i kupi polje.
45 Nadalje je kraljevstvo nebesko kao trgovac koji je tražio plemenite bisere. 46 Kad nađe jedan dragocjeni biser, otiđe, proda sve svoje imanje, i kupi ga.

Kraljevstvo je nebesko kao blago što leži sakriveno u polju.

Matej 13:44

ŠEĆUĆI sa psima po svojem imanju, John i Mary zapazili su zahrđalu limenku koja je vjerojatno zbog nedavne obilne kiše izvirila iz zemlje. Odnijeli su ju kući, otvorili i ugledali više od sto godina stare zlatne kovanice! Vratili su se i pronašli još sedam limenki s ukupno 1.427 zlatnika. Da zaštite svoje blago, zakopali su ga na drugome mjestu.

Kovanice vrijedne oko 10 milijuna dolara najveći su takav nalaz u povijesti SAD-a. Ta priča silno podsjeća na Isusovu prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao blago što leži sakriveno u polju. Čovjek nađe blago i sakri ga. Tada otiđe pun radosti zbog toga i proda sve svoje i kupi polje« (r. 44).

Legende o zakopanom blagu stoljećima potiču maštu, iako su takva otkrića vrlo rijetka. Ali Isus govori o blagu dostupnom svima koji ispovijede svoje grijehe, »vjeruju u ime Njegovo« i slijede Ga (Ivan 1:12).

To je blago nemoguće potrošiti. Dok napuštamo svoj stari način života, slijedimo Boga i Njegove nakane, otkrivamo Njegovu vrijednost. Kroz »preveliko bogatstvo svoje milosti, dobrotom prema svima u Kristu Isusu« (Efežanima 2:7), Bog nam nudi neizmjerno blago – novi život. Postali smo Njegovi sinovi i kćeri, dobili smo novu svrhu na zemlji i nezamislivu radost vječnosti s Njime.

– James Banks

Bog je naše najveće blago.