Rušenje čunjeva

Pročitajte: Propovjednik 1:3-11

3 Što koristi čovjeku sva muka koju trpi pod suncem? 4 Pokoljenja idu, pokoljenja dolaze, a zemlja stoji nepomična. 5 Sunce izlazi, sunce zalazi i hita natrag na mjesto, odakle je izišlo. 6 Vjetar puše na jug i okreće se na sjever, u trajnoj promjeni puše vjetar. Onda se vjetar okreće natrag k novome kruženju? 7 Sve rijeke teku k moru. A more se nikada ne prepuni. Kamo god teku, rijeke svejednako teku k istome mjestu. 8 Tako je sav govor uzaludna muka: nijedan ga čovjek ne može protumačiti. Oko se ne može nagledati, uho se ne može naslušati. 9 Što je bilo, opet će biti. Što se dogodilo, opet će se dogoditi. Ništa novo nema pod suncem. 10 Kad bi što bilo o čemu bi se reklo: »Evo nešto novo!«, to je već bilo u vremenima koja su za nama. 11 Ne spominje se što je prije bilo. Što će još biti, ne će se spominjati među onima koji će poslije živjeti.

Što je bilo, opet će biti. Što se dogodilo, opet će se dogoditi.

Propovjednik 1:9

POSTALA sam radoznala kad sam na gležnju svoje prijateljice Erin primijetila tetovažu kugle koja ruši čunjeve. Tu si je jedinstvenu tetovažu dala napraviti potaknuta pjesmom Sare Groves Setting up the Pins. Mudar tekst potiče slušatelje da pronađu radost u ponavljajućim, rutinskim zadaćama koje se ponekad čine besmislenima poput ručnog postavljanja čunjeva na kuglani, samo zato da bi ih netko ponovo srušio.

Pranje rublja. Kuhanje. Košenje travnjaka. Život izgleda prepun poslova koje, jednom obavljene, moramo raditi stalno iznova. To nije ništa novo. To je stara frustracija, ista ona kojom se bavi starozavjetna knjiga Propovjednika. Na početku pisac se žali na stvari koje ljudski život čine uzaludnim (r. r. 2,3), čak i besmislenim, jer »Što je bilo, opet će biti, i što se činilo, opet će se činiti« (r. 9, K. S.).

No, kao i moja prijateljica, pisac je obnovio osjećaj radosti i smisla sjetivši se da se naše ispunjenje nalazi u ovim riječima: »Boga se boj! Drži Njegove zapovijedi!« (r. 12:13) Utješno je znati da Bog cijeni i obične, naizgled nebitne stvari u našem životu i svako će »djelo Bog iznijeti pred sud« (r. 14).

Što su ‘čunjevi’ koje stalno postavljate? Kada nam dojadi, zastanimo i predajmo to Bogu kao žrtvu ljubavi!

– Lisa Samra

Hvala Ti, Bože, što si dao vrijednost običnim stvarima koje radimo. Pomogni nam pronaći radost u njima.