Igranje s radošću

Pročitajte: Poslanica Galaćanima 5:22-26

22 A plod je Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost 23 krotkost, umjerenost; protiv takvih nema zakona. 24 A koji pripadaju Kristu Isusu, raspeli su tijelo sa strastima i požudama. 25 Ako po Duhu živimo, i hodajmo u Duhu!
26 Ne tražimo tašte slave, ne izazivajmo jedni druge i ne zavidimo jedni drugima!

A plod je Duha… radost.

Galaćanima 5:22

NAŠ sin Brian je košarkaški trener u srednjoj školi. Jedne godine dok je njegova momčad sudjelovala na natjecanju za prvaka države Washington, dobronamjerni ljudi našega grada upitali su ga: »Hoćete li pobijediti ove godine?« I igrači i treneri bili su pod velikim pritiskom pa je Brian imao geslo: »Igrajte s radošću!«

To me podsjeća na riječi apostola Pavla upućene starješinama crkve u Efezu. Osobito mi se svidio prijevod u kojemu spomenuti tekst glasi: »… samo da završim svoju utrku s radošću« (Djela ap. 20:24). Cilj mu je bio ispuniti zadaće koje mu je Isus dao. Te su riječi postale moje geslo i molitva: »Bože, daj da završim svoju utrku s radošću.« Ili, kako kaže Brian: »Igraj s radošću!« I da, Brianova momčad pobijedila je na državnom prvenstvu te godine.

Svi imamo razloga biti mrzovoljni: vijesti iz svijeta, svakodnevni stresovi, zdravstvene tegobe. No, Bog nam nudi radost koja nadilazi sve to. Moramo Ga samo zamoliti i dat će nam ono što On naziva »radost Moja« (Ivan 15:11).

Radost je plod Duha (Galaćanima 5:22). Zato se svakoga jutra sjetimo da bez Njegovu pomoći ne možemo »igrati s radošću«. Pisac Richard Foster rekao je: »Moliti se znači mijenjati se. To je velika milost. Kako je velikodušno od Boga što nam je omogućio da život možemo proživjeti s… radošću.«

– David H. Roper

Kada smo obeshrabreni, gdje je izvor naše radosti?