Božanska skretanja

Pročitajte: Djela apostolska 16:6-10

6 Kad prođoše Frigiju i Galaciju, Duh Sveti im je spriječio propovijedati Riječ u Aziji. 7 Stigavši na granicu Mizije, pokušali su poći u Bitiniju, ali im ne dopusti Isusov Duh. 8 A kad prođoše Miziju, siđoše u Troadu. 9 Pavao je imao viđenje noću: Neki muškarac, Makedonac, stajao je i molio ga govoreći: »Prijeđi u Makedoniju i pomozi nam!« 10 Nakon tog Pavlova viđenja odmah smo nastojali otputovati u Makedoniju, jer smo bili uvjereni da nas Bog zove da im propovijedamo evanđelje.

Pokušali su poći u Bitiniju, ali im ne dopusti Isusov Duh.

Djela ap. 16:7

TEŠKO je kada nam kažu »ne« ili »ne sada«, pogotovo kad osjetimo da je Bog otvorio vrata da služimo drugima. Na početku svoje službe pružile su mi se dvije prilike i mislio sam da imam odgovarajuće darove i znanje, ali na kraju su se zatvorila obadvoja vrata. Nakon tih razočaranja otvorila se nova mogućnost i odabrali su mene. S tim pozivom došlo je i trinaest godina ispunjenoga pastoralnog rada.

U 16. poglavlju Djela apostolskih Bog je dvaput preusmjerio Pavla i njegove suradnike. Prvi put »Duh Sveti im je spriječio propovijedati u Aziji« (r. 6), a zatim »stigavši na granicu Mizije, pokušali su priječi u Bitiniju, ali im ne dopusti Isusov Duh« (r. 7). Nisu znali da Bog ima druge planove koji će biti bolji za Njegovo djelo i za njih. Njegovo »ne« u prijašnjim njihovim planovima dalo im je priliku da budu poslušni i da se prepuste Njegovu vodstvu (r. r. 9,10).

Tko među nama nije tugovao zbog onoga što smo prvotno smatrali bolnim gubitkom? Boljelo nas je kada nismo dobili željeni posao, kada se nije ostvarila prilika za služenje, kada se izjalovio premještaj. Premda se u tome trenutku to može činiti teškim, vrijeme često otkriva da su takvi zaobilasci zapravo božanska skretanja koja Gospodin milostivo koristi kako bi nas doveo kamo On želi i hvala Mu na tome.

– Arthur Jackson

Bog najbolje zna što je dobro za nas.