Počinjem sada

Pročitajte: Prva Petrova poslanica 4:7-11

7 Svemu se približio kraj. Budite dakle mudri i budni u molitvama! 8 A prije svega imajte neprestanu ljubav među sobom, jer ljubav pokriva mnoštvo grijeha! 9 Budite gostoljubivi jedni prema drugima bez mrmljanja! 10 Poslužujte jedni druge, svaki darom koji je primio, kao dobri upravitelji različite Božje milosti. 11 Ako tko govori, neka govori kao Božje riječi; ako tko služi, neka služi kao po jakosti koju Bog daje, da se u svemu slavi Bog po Isusu Kristu kome pripada slava i vlast u vijeke vjekova! Amen.

A prije svega imajte neprestanu ljubav među sobom, jer ljubav pokriva mnoštvo grijeha!

1 Petrova 4:8

KADA je krajem veljače 2017. godine mojoj najstarijoj sestri Carolyn biopsijom potvrđeno da ima karcinom, rekla sam prijateljima: »Moram s njom provesti što više vremena i – počinjem sada.« Ali moja je sestra umrla za nepunih deset mjeseci i premda sam s njom provodila sate i sate, kada volite nekoga, nikad nemate dovoljno vremena da bi vaše srce dovoljno voljelo.

Apostol Petar bodrio je Isusove sljedbenike u ranoj crkvi da njeguju »neprestanu ljubav među sobom« (r. 8). Trpjeli su progonstvo i trebali su više nego ikada prije ljubav svoje braće i sestara u kršćanskoj zajednici. Budući da je Bog u njihova srca izlio svoju ljubav, oni su željeli uzvratiti tako što su iskazivali ljubav drugima.

Činili su to moleći se jedni za druge, služeći i iskazujući milostivo gostoprimstvo i otvoreno razgovarajući – sve »po jakosti koju Bog daje« (r. r. 9-11). Svojom milošću Bog ih je darivao kako bi mogli požrtvovno služiti jedni drugima u skladu s Njegovom voljom, tako »da se u svemu slavi Bog po Isusu Kristu« (r. 11). To je Božji moćan plan kojim se provodi Njegova volja kroz nas.

Trebamo druge i oni trebaju nas. Iskoristimo sve vrijeme i sve što nam je Bog dao da volimo. Počnimo sada!

– Anne Cetas

Nema ničega malog u služenju Bogu. Francis de Sales