Nema više bježanja

Pročitajte: Jona 2:1-10

1 A Gospodin zapovjedi te velika riba proguta Jonu. Tri dana i tri noći ostade Jona u utrobi ribe. 2 I Jona se pomoli u utrobi ribe Gospodinu, svojemu Bogu, 3 i reče:
»Iz svoje tjeskobe zavapih Gospodinu: on mi dade odgovor. Iz krila podzemnoga svijeta povikah za pomoć: ti si čuo moj glas. 4 Ti si me bacio u dubinu, u srce mora, da me opkolila voda. Sve tvoje poplave i tvoji vali prelazili su preko mene. 5 Pomislio sam: Odbačen sam ispred tvojih očiju. Kako mogu dalje još gledati tvoj sveti Hram? 6 Vode mi doprle već blizu života. Dubina me opkolila. I oko glave bio mi se ovio rogoz. 7 Upao sam do gorskih temelja. Zemaljske prijevornice zatvorile me dovijeka. Tada si me izvadio iz jame, Gospodine, moj Bože! 8 Kad mi je već gotovo iščeznuo život, spomenuo sam se Gospodina. Molitva je moja prodrla k tebi u tvome svetom Hramu. 9 Koji štuju ništavne idole, ostavljaju onoga koji im je spasenje. 10 A ja ću ti glasnom zahvalom prinijeti žrtvu. Što sam zavjetovao, platit ću. U Gospodinu je spasenje!«

Iz svoje tjeskobe zavapih Gospodinu: On mi dade odgovor. Iz krila podzemnoga svijeta povikah za pomoć: Ti si čuo moj glas.

Jona 2:3

OSAMNAESTOGA srpnja 1983. godine kapetan američkoga ratnog zrakoplovstva netragom je nestao iz Albuquerquea, Novi Meksiko. Nakon trideset i pet godina pronađen je u Kaliforniji. The New York Times je izvijestio da je »nezadovoljan zbog svog posla« jednostavno pobjegao.

Trideset i pet godina u bijegu! Pola života! Uvjeren sam da su tjeskoba i strah bili stalni pratitelji toga čovjeka.

Moram priznati da i ja znam ponešto o ‘bježanju’. Ne, nikad nisam iznenada pobjegao zbog nečega u životu… fizički. Ali ponekad znam da Bog nešto želi od mene, da učinim nešto, suočim se s nečim ili priznam. No, ja to ne želim učiniti. I tako, na neki svoj način, i ja pobjegnem.

Prorok Jona zapamćen je po tome što je doslovno pobjegao od Božje zapovijedi da propovijeda građanima Ninive (pročitajte 1:1-3). Ali, naravno, nije mogao pobjeći Bogu. Vjerojatno znate što se dogodilo. Oluja. Riba. Gutanje. Pretpostavljam da se u utrobi nemani Jona suočio s time što je učinio te je pozvao Boga u pomoć (2:2).

Jona nije bio savršeni prorok, i to me tješi. Ni u jednom trenutku Bog nije digao ruke od njega. Odgovorio je na njegov vapaj i dao mu novu priliku – baš kao i nama.

– Adam Holz

Bijeg nije rješenje. Kada je život težak, zazovimo Boga.