Nevidljive stvarnosti

Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 6:8-17

8 Kad je aramejski kralj ratovao protiv Izraela, učini sa svojim slugama ovaj dogovor: »Na tom i na tom mjestu ćete se utaboriti!« 9 A Božji čovjek posla kralju Izraelovu i poruči mu: »Čuvaj se da ne prolaziš onim mjestom! Jer su tamo Aramejci u zasjedi.« 10 Izraelov kralj posla dakle na mjesto koje mu je bio označio Božji čovjek. Svaki put kad bi ga opomenuo, bio je na oprezu. To se je dogodilo više puta. 11 Zbog toga se razgnjevi aramejski kralj. On pozva svoje sluge i upita ih: »Biste li mi mogli reći tko se od nas drži uz Izraelova kralja?« 12 Jedan od njegovih slugu odgovori: »Nije tako, moj gospodaru i kralju, nego Elizej, prorok u Izraelu, priopćuje Izraelovu kralju čak riječi koje govoriš u svojoj spavaonici.« 13 Tada zapovjedi: »Idite, pogledajte gdje on stanuje, da pošaljem tamo te ga uhvate!« Javiše mu da je u Dotanu. 14 I posla onamo konje i kola, i jaku vojsku. Oni dođoše noću i opkoliše grad.
15 A kad se ujutro diže sluga Božjega čovjeka i iziđe, stajala je oko grada vojska s konjima i kolima. Njegov ga sluga upita: »Jao, gospodaru, što da učinimo?« 16 A on odvrati: »Ne boj se! Jer onih koji su na našoj strani ima više negoli je onih koji su na njihovoj strani.« 17 I pomoli se Elizej: »Gospodine, otvori mu oči, da vidi!« I Gospodin otvori oči sluzi, i on vidje kako je gora oko Elizeja puna ognjenih konja i kola.

I pomoli se Elizej: »Gospodine, otvori mu oči, da vidi!«

2 Kraljevima 6:17

STEPHEN Cass, urednik časopisa Discover, odlučio je istražiti neke nevidljive pojave koje su dio njegova svakodnevnog života. Hodajući prema svom uredu u New Yorku, pomislio je: »Kad bih mogao vidjeti radiovalove, vrh Empire State Buildinga (sa svim radio i TV antenama) bio bi obavijen takvim blještavilom i šarenilom da bi osvjetljavao cijeli grad.« Shvatio je da ga okružuje nevidljivo elektromagnetsko poljem radio i TV signala, interneta i još mnogo čega.

Jednog je jutra Elizejev sluga otkrio da postoji druga vrsta nevidljive stvarnosti – nevidljivi duhovni svijet. Probudio se i vidio da njega i njegova slugu okružuje aramejska vojska. Dokle god je sezao pogled stajali su vojnici »s konjima i kolima« (r. 15)! Sluga se uplašio, ali ne i Elizej. On je vidio vojsku koja ih je okruživala. Rekao je sluzi: »Ne boj se! Jer onih koji su na našoj strani ima više negoli je onih koji su na njihovoj strani« (r. 16). Zatim je zamolio Gospodina da otvori oči njegova sluge kako bi i on mogao vidjeti da je Gospodin opkolio njihova neprijatelja i da On ima sve pod kontrolom (r. 17).

Osjećate li se nadjačano i bespomoćno? Zapamtite da Bog ima svu vlast i bori se za vas. On je: »Svojim anđelima zapovijedio za tebe da te čuvaju na svim tvojim stazama« (Psalam 91:11).

– Poh Fang Chia

Ne bojte se, jer Bog je s nama i za nas.