Nogomet i pastiri

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 10:11-15

11 Ja sam dobri pastir. Pastir dobri daje svoj život za ovce. 12 A najamnik i koji nije pastir, kome ovce ne pripadaju, vidi vuka gdje dolazi, i ostavlja ovce, i bježi. I vuk ih grabi i razgoni. 13 A najamnik bježi, jer je najamnik i ne mari za ovce. 14 Ja sam dobri pastir, i poznajem svoje ovce, i one mene poznaju. 15 Kao što mene poznaje Otac, i ja poznajem Oca, tako svoj život polažem za svoje ovce.

Ja sam dobri pastir. Pastir dobri daje svoj život za ovce.

Ivan 10:11

ZANIMLJIV dio engleskog nogometa je himna momčadi koju pjevaju navijači na početku svake utakmice. Neke od njih su duhovite, neke vrckave i djetinjaste, a neke neočekivane. Primjerice, Psalam 23. je himna kluba iz West Bromwich Albiona. Na početku svake utakmice riječi tog psalma pojavljuju se na unutarnjoj strani pročelja njihova stadiona objavljujući svima koji dolaze gledati West Brom Baggies brigu dobrog, velikog i glavnog Pastira.

U 23. psalmu David je dao ovu nezaboravnu izjavu: »Gospod je moj Pastir« (r. 1). Mnogo godina poslije evanđelist Matej za Isusa kaže: »A kad je vidio mnoštvo naroda, sažali se nad njim jer su bili kao ovce bez pastira, izmučeni i satrveni« (Matej 9:36). U 10. poglavlju Evanđelja po Ivanu Isus govori o svojoj ljubavi i brizi za ljudske »ovce« svojeg naraštaja. »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri daje život svoj za ovce« (r. 11, K. S.). Isusa je suosjećajnost potaknula da se približi mnoštvu, odgovori na njihove potrebe i, u konačnici, bude raspet za njihovo i naše dobro.

»Gospod je moj pastir« daleko je više od drevnoga pjesničkog izričaja ili mudre krilatice. To je smjela izjava o tome što znači biti siguran da nas naš veliki Bog poznaje i voli – i da nas je spasio Njegov Sin.

– Bill Crowder

Oče, dao si nam predivan dar, Pastira! Pomogni nam odgovoriti na Njegov glas – i približiti se Tebi.