U živim bojama

Pročitajte: Otkrivenje 4:1-6

1 Potom vidjeh: gle, vrata otvorena na nebu, i prvi glas što sam ga čuo kao trubu gdje govori sa mnom, reče: »Uzađi ovamo, i pokazat ću ti što se treba dogoditi za ovim.« 2 Odmah se u duhu zanesoh. I gle, prijestolje se nalazilo na nebu, i na prijestolju je netko sjedio. 3 I onaj koji je sjedio bijaše po izgledu kao kamen jaspis i sardis. Oko prijestolja bijaše dûga, po izgledu kao smaragd. 4 Oko tog prijestolja bijahu dvadeset i četiri druga prijestolja, a na prijestoljima sjeđahu dvadeset i četiri starješine, odjeveni u bijelu odjeću te su imali zlatne krune na glavama. 5 Od prijestolja su izlazili munje, glasovi i gromovi, i sedam baklji gorjelo je pred prijestoljem, koje su sedam Božjih duhova. 6 Pred prijestoljem bijaše kao stakleno more, slično kristalu; u sredini pred prijestoljem i oko prijestolja četiri bića, puna očiju sprijeda i straga.

I Onaj koji je sjedio bijaše po izgledu kao kamen jaspis i sardis. Oko prijestolja bijaše dûga, po izgledu kao smaragd.

Otkrivenje 4:3

KADA je Xavier McCoury stavio naočale koje mu je teta Celena poslala za deseti rođendan, rasplakao se. Rođen slijep za boje, Xavier je svijet vidio samo u sivim, bijelim i crnim nijansama. No, uz pomoć svojih novih naočala EnChroma, Xavier je prvi put vidio boju. Zbog oduševljenja ljepotom koja ga je okruživala, njegova je obitelj imala osjećaj da nazoče čudu.

Kada je ugledao Božje lice, nalik suncu koje »sja u svoj snazi«, apostol Ivan bio je potresen (1:16). Nakon što je susreo uskrslog Krista, Ivan je ugledao »prijestolje… na nebu… i na prijestolju je netko sjedio. I Onaj koji je sjedio bijaše po izgledu kao kamen jaspis i sardis. Oko prijestolja bijaše dûga«, a iz njega su »izlazili munje… i gromovi« (Otkrivenje 4:2-5).

Prorok Ezekiel imao je slično viđenje, »nešto što je izgledalo kao safir-kamen i kao prijestolje… Vidjeh nešto kao sjajnu kovinu, nešto što se činilo kao oganj naokolo… Kao izgled duge… bio je izgled svjetlosti oko njega« (Ezekiel 1:26-28).

Jednog ćemo dana susresti uskrslog Krista licem u lice. Ezekiel i Ivan vidjeli su djelić onoga što nas čeka. Dok se divimo ljepoti Božjega stvorenja ovdje i sada, živimo iščekujući slavu koja će se tek otkriti.

– Remi Oyedele

Oče, hvala Ti za ljepotu koju si stavio u naš svijet.