Izbjeći zamke

Pročitajte: Prva poslanica Timoteju 6:6-10

6 Uistinu, velik je dobitak pobožnost, kad je zadovoljna onim što ima. 7 Jer ništa nismo donijeli na svijet; isto tako ne možemo ništa ni odnijeti. 8 A kad imamo hranu i odjeću, budimo time zadovoljni! 9 Oni koji se hoće obogatiti, upadaju u napast i zamku i u mnoge lude i škodljive želje koje vuku ljude u propast i zator. 10 Doista, lakomost je korijen svih zala. Njoj se neki predadoše pa zalutaše od vjere i na sebe navukoše mnoge jade.

Navikao sam na sve: biti sit i gladovati.

Filipljanima 4:12, K. S.

VENERINA je muholovka prvi put viđena na pjeskovitom močvarnom području blizu naše kuće u Sjevernoj Karolini. Te je biljke vrlo zanimljivo gledati jer su mesožderke.

Muholovke oslobađaju svojevrstan miris u šarene zamke nalik otvorenim cvjetovima. Kad insekt uđe, pokrene senzore duž vanjskog ruba zamke, ona se munjevito zatvori i žrtva je uhvaćena. Zatim se sve više zatvara i izlučuje enzime koji s vremenom probave plijen i daju biljci hranu koju ne pruža pjeskovito tlo.

Božja Riječ govori o drugoj zamci koja može neočekivano zarobiti. Apostol Pavao upozorio je svog štićenika Timoteja: »Oni koji se hoće obogatiti, upadaju u napast i zamku i u mnoge lude i škodljive želje koje vuku ljude u propast i zator« (1 Timoteju 6:9,10).

Novac i materijalne stvari mogu obećati sreću, ali kad zauzmu prvo mjesto u našem životu, hodamo po tankome ledu. Tu zamku možemo izbjeći samo ako živimo zahvalna, ponizna srca, usredotočeni na Božju dobrotu jer: »Uistinu, velik je dobitak pobožnost, kad je zadovoljna onim što ima« (r. 6).

Prolazne stvari ovoga svijeta nikada nam ne mogu pružiti takvo zadovoljstvo kao što može Bog. Istinsko, trajno zadovoljstvo nalazimo samo kroz svoj odnos s Njim.

– James Banks

Gospodine, Ti si najveći blagoslov mog života!