Mudra pomoć

Pročitajte: Prva poslanica Solunjanima 5:12-15

12 A molimo vas, braćo, da priznate one koji se trude među vama, koji su vam predstojnici u Gospodinu te vas opominju. 13 Cijenite ih osobito u ljubavi zbog njihova djela. Živite u miru među sobom!
14 Potičemo vas, braćo: poučavajte neuredne, tješite malodušne, pomažite slabima, budite strpljivi sa svima! 15 Gledajte da nitko ne vraća kome zlo za zlo; nego svagda revno nastojte oko dobra među sobom i prema svima!

Poučavajte neuredne, tješite malodušne, pomažite slabima, budite strpljivi sa svima!

1 Solunjanima 5:14

ZAUSTAVIO sam automobil jer se upalilo crveno svjetlo na semaforu. Ugledao sam čovjeka kako ponovo stoji pokraj ceste. U rukama je držao komad kartona na kojemu je pisalo: »Trebam novac za hranu. Sve pomaže.« Odvratio sam pogled i uzdahnuo. Jesam li ja osoba koja ne mari za potrebite?

Neki ljudi se pretvaraju da trebaju pomoć, a zapravo su varalice. Drugi su u stvarnoj potrebi, ali se ne mogu odreći loših navika. Socijalni radnici kažu da je bolje dati novac dobrotvornim ustanovama. Progutao sam slinu i nastavio vožnju. Osjećao sam se loše, ali možda sam postupio mudro.

Bog nam nalaže »opominjite neuredne, sokolite malodušne, pomažite slabe, budite strpljivi sa svima!« (r. 14, K. S.) Da bismo to mogli, moramo znati tko pripada kojoj skupini. Ako opomenemo slabu ili malodušnu osobu, možemo joj slomiti duh; ako pomognemo besposlenoj osobi, možemo potaknuti lijenost. To znači da najbolje pomažemo osobi koju poznajemo toliko da znamo njezine potrebe.

Željeli biste nekome pomoći? Sjajno! Sada počinje posao. Nemojte pretpostaviti da znate što ta osoba treba. Razgovarajte s njom i slušajte. Zatim učinite što vam se čini mudrim, a ne da se osjećate bolje. Želimo li »promicati dobro«, lakše ćemo biti »strpljivi sa svima« čak i kada posrnu (r. r. 15,14).

– Mike Wittmer

Oče, pomogni nam da pomažemo mudro i često.