Učiti gledajući druge

Pročitajte: Poslanica Titu 2:1-8

1 Ti govori što se slaže sa zdravim naukom. 2 Starci neka budu trijezni, časni, mudri, zdravi u vjeri, u ljubavi, u strpljivosti. 3 Starice isto tako neka se vladaju kako dolikuje svetima: neka ne kleveću, neka ne robuju vinu, neka poučavaju u dobru. 4 Neka mudro upućuju mlade žene da ljube svoje muževe i svoju djecu. 5 Neka budu razborite, čiste, dobre kućanice, blage, pokorne svojim muževima, da se ne pogrđuje Božja riječ!
6 Isto tako mladiće opominji da budu čestiti! 7 U svemu sâm budi dobar uzor dobrih djela: u poučavanju cjelovitost, ozbiljnost; 8 neka ti riječ bude zdrava i besprijekorna, da se posrami onaj koji se protivi, ne nalazeći nikakva razloga da o nama loše govori.

Ugledajte se u mene, kao i ja u Krista!

1 Korinćanima 11:1

MOJ šestogodišnji sin Owen bio je oduševljen što je dobio novu društvenu igru. No nakon pola sata čitanja pravila, bio je razočaran. Nije mogao shvatiti kako se to igra. Tek poslije, kad mu je došao prijatelj koji je već poznavao tu igru, Owen je napokon počeo uživati ​​u svojem daru.

Gledajući ih kako se igraju, sjetila sam se koliko je lakše naučiti nešto novo ako imate iskusnog učitelja. Kada učimo, čitanje uputa pomaže, ali imati prijatelja koji nam može pokazati kako se to radi, čini veliku razliku.

I apostol Pavao je to znao. Pišući Titu o tome kako bi mogao pomoći svojoj crkvi da raste u vjeri, Pavao je naglasio vrijednost iskusnih vjernika koji žive svoju vjeru. Naravno, podučavanje zdravog nauka bilo je važno, ali o njemu nije trebalo samo razgovarati – trebalo ga je živjeti. Pavao je napisao da stariji muškarci trebaju biti časni i mudri, a žene »kako dolikuje svetima« i biti ljubazni (Titu 2:1-5). »U svemu«, rekao je, »budi dobar uzor dobrih djela« (r. 7).

Zahvalna sam za solidnu poduku, ali sam također zahvalna mnogima koji su mi bili primjer. Svojim su mi životom pokazali kako izgleda biti Kristov učenik i pomogli mi da vidim kako da i ja idem tim putem.

– Amy Peterson

Bože, hvala Ti što nam milostivo daješ vjernike koji nam svojim primjerom pokazuju kako živjeti za Tebe. Hvala Ti što si nam dao Sina, jedini savršeni uzor vjere.