Nešto čime ćemo se hvaliti

Pročitajte: Jeremija 9:23-25

23 Ne, time neka se hvali,
tko se hoće hvaliti,
što je tako razuman te spoznaje mene,
da sam ja Gospodin, koji činim na zemlji milost,
pravo i pravednost.
Takav mi se sviđa«, veli Gospodin.
24 »Doista, dolazi vrijeme«, veli Gospodin, »kad ću pohoditi sve što je neobrezano unatoč obrezanju: 25 Egipat, Judu, Edom, Amonce i Moab i sve s podrezanom kosom, koji stanuju u pustinji. Jer su svi neznabošci neobrezani, a sav je Izrael neobrezana srca.«

Neka se ne hvali mudrac svojom mudrošću! Neka se ne hvali jaki svojom jakošću!

Jeremija 9:22

ŠTO znači biti stvaran? Na to vrlo teško pitanje odgovor nalazimo u knjizi za malu djecu o baršunastom zecu. To je priča o igračkama u dječjem vrtiću i baršunastom zecu i njegovom putovanju da postane stvaran, dopuštajući si da ga dijete voli. Jedna od igračaka bio je stari i mudri kožnati konj. On je »vidio dugački niz mehaničkih igračaka koje su dolazile hvaliti se i šepuriti, i jedna za drugom kvariti… i više ih nije bilo.« Izgledale su i zvučale odlično, ali njihovo se hvalisanje na kraju pokazalo bezvrijednim kada je bila riječ o ljubavi.

Hvalisanje počinje snažno; ali na kraju uvijek nestane. Jeremija navodi tri područja u kojima je to očito: mudrost… jakost… bogatstvo (r. 22). Mudri stari prorok je živio dovoljno dugo da bi naučio neke stvari, i on takvom hvalisanju suprotstavlja Gospodinovu istinu: »Ne, time neka se hvali, tko se hoće hvaliti, što je tako razuman te spoznaje Mene, da sam ja Gospodin, koji činim na zemlji milost, pravo i pravednost« (r. 23).

Mi, djeca Božja, hvalimo se Bogom, našim dobrim Ocem. U priči o Njegovoj velikoj ljubavi prema nama vi i ja postajemo sve stvarniji.

– John Blase

Sjetimo se Jeremijinih riječi. Kada se hvalimo, hvalimo se Tvojom ljubavlju.