Ponovo sastaviti

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 5:9,13-16

9 Blaženi mirotvorci!
Oni će se zvati sinovi Božji.

13 Vi ste sol zemlji. Ako li sol obljutavi, čime će se onda soliti? Ne valja više ni za što; baci se napolje i ljudi je pogaze. 14 Vi ste svjetlost svijetu. Grad koji stoji na gori ne može se sakriti. 15 Niti se užiže svijeća i stavlja pod posudu, nego na svijećnjak. Tada svijetli svima u kući. 16 Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave vašega Oca na nebesima.

Blaženi mirotvorci!

Matej 5:9

U dokumentarnom filmu Look & See (Gledaj i Vidi) Wendell Berry govori o tome kako riječ razvod savršeno opisuje stanje našega svijeta. Razvedeni smo jedni od drugih, od svoje povijesti, od zemlje. Stvari koje bi trebale biti cijele, razdvojene su. Kada su ga pitali što bismo trebali poduzeti, Berry je rekao: »Ne možemo sve ponovo sastaviti, ali možemo uzeti dvije stvari i spojiti jednu s drugom.« Uzmemo dva slomljena dijela i ponovo ih sastavimo.

»Blago mirotvorcima« (r. 9, K. S.), kaže nam Isus. Donijeti mir znači donijeti šalom. A šalom se odnosi na svijet u kojemu je sve dobro. Jedan teolog je opisao šalom kao »sveopći procvat, cjelovitost i veselje… ono kakav bi svijet trebao biti«. Šalom znači uzeti slomljeno i učiniti cijelim. Kao što nas Isus upućuje, nastojmo popraviti stvari, budimo mirotvorci, budimo »sol zemlji« i »svjetlost svijetu« (r. r. 13,14).

U svijetu postoji mnogo načina da budemo mirotvorci, ali uvijek se sa slomljenošću nastojmo uhvatiti ukoštac umjesto da joj se predamo. Uz Božju pomoć ne dopustimo da prijateljstvo umre, da siromašno susjedstvo nastavi propadati, ne prepustimo se malodušnosti i izolaciji. Potražimo slomljena mjesta i vjerujmo da će nam Bog dati mudrost i umijeće da pomognemo da ponovo postanu cijela.

– Winn Collier

Bože, toliko toga oko nas je slomljeno. Ne znamo otkuda početi. Molimo Te pokaži nam put.