Tko smo

Pročitajte: Djela apostolska 9:13-16

13 A Ananija odgovori: »Gospodine, čuo sam od mnogih za toga čovjeka, kolika zla počini tvojim svetima u Jeruzalemu. 14 I ovdje ima vlast od svećeničkih glavara da veže sve koji zazivaju tvoje ime.« 15 A Gospodin mu reče: »Idi, jer mi je on izabrana posuda. On će raznositi moje ime pred pogane i kraljeve i pred Izraelove sinove. 16 Ja ću mu pokazati koliko treba pretrpjeti za moje ime.«

On će raznositi Moje ime pred pogane i kraljeve i pred Izraelove sinove.

Djela ap. 9:15

NIKADA neću zaboraviti dan kada sam odveo svoju buduću ženu da upozna moju obitelj. Blistavih očiju, moja su ju dva starija brata upitala: »Što si našla u tom dečku?« Nasmiješila se i uvjerila ih da sam po Božjoj milosti postao čovjek kojega voli.

Svidio mi se taj pametan odgovor jer govori i o tome da, u Kristu, Gospod vidi više od naše prošlosti. U 9. poglavlju Djela apostolskih On zapovijeda Ananiji da ozdravi Savla, zloglasnog progonitelja Crkve kojeg je Bog oslijepio. Ananija je nerado prihvatio tu zadaću, tvrdeći da je Savao okupljao vjernike da ih prognaju pa čak i pogube. Bog je rekao Ananiji da ne gleda na ono tko je Savao bio, nego na ono tko je postao: evanđelist koji će donijeti Radosnu vijest cijelom poznatom svijetu, uključujući pogane (nežidove) i kraljeve (r. 15). Ananija je vidio Savla farizeja i progonitelja, a Bog je vidio Pavla apostola i navjestitelja Evanđelja.

Ponekad i mi vidimo sebe samo onakvima kakvi smo bili – sa svim svojim propustima i nedostacima. Ali Bog nas vidi kao nova stvorenja, ne ono što smo bili, nego tko smo u Isusu i tko postajemo snagom Duha Svetoga. O, Bože, nauči nas tako gledati sebe i druge!

– Peter Chin

Nebeski Oče, pomogni nam pronaći svoj potpuni identitet u Tebi.