Od smeća do blaga

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 4:5-7

5 Ne propovijedamo naime sami sebe, nego Krista Isusa kao Gospodina, a sebe kao vaše sluge radi Isusa. 6 Bog koji reče: »Neka iz tame zasja svjetlo«, obasjao je naša srca pa nam u licu Isusa Krista sja spoznaja Božje slave.
7 Međutim, to blago imamo u zemljanim posudama da ova silna moć bude od Boga, a ne od nas.

Međutim, to blago imamo u zemljanim posudama da ova silna moć bude od Boga, a ne od nas.

2 Korinćanima 4:7

SMETLAREVA kuća nalazi se na vrhu strme ulice u siromašnom dijelu Bogote. Ništa na njoj ne izgleda posebno. Ipak, ta skromna nastamba u glavnome gradu Kolumbije dom je besplatne knjižnice s 25.000 knjiga – odbačenih knjiga koje je Jose Alberto Gutierrez skupio kako bi ih dijelio sa siromašno djecom u svojoj zajednici. Svakoga vikenda njegova kuća postaje knjižnica. Prolazeći kroz svaku sobu prepunu knjiga, djeca ne vide skromni dom gospodina Josea – vide neprocjenjivo blago.

To vrijedi i za svakoga Kristovog sljedbenika. Sazdani smo od obične gline – prepuni pukotina i lako lomljivi. Ali Bog nas je odabrao za dom Njegova Duha koji nas osposobljava da prenosimo radosnu vijest o Kristu ranjenome i slomljenome svijetu. To je veliki posao za obične, krhke ljude.

»Ali ovo blago nosimo u zemljanim posudama da se ona izvanredna uspješnost pripisuje Bogu, a ne nama« (r. 7, K. S.), rekao je apostol Pavao zajednici u drevnom gradu Korintu. Tu su zajednicu činili ljudi iz raznih krajeva, i vjerojatno su mnogi bili u iskušenju propovijedati »sami sebe« (r. 5).

Umjesto toga, rekao je Pavao, govorimo drugima o neprocjenjivome Kristu Isusu koji živi u nama. Njegova sila pretvara naš ‘običan’ život u dragocjeno blago.

– Patricia Raybon

Isuse, ispuni naš običan život snagom svoga Duha.