Snaga bodrenja

Pročitajte: Djela apostolska 15:12-21

12 Na to zamuknu sve mnoštvo, i slušali su Barnabu i Pavla koji su pripovijedali kolike je znake i čudesa učinio Bog po njima među poganima.
13 Kad su oni zašutjeli, prozbori Jakov: »Ljudi, braćo, poslušajte me! 14 Šimun kaza kako je Bog učinio prvi korak da od pogana odabere narod za svoje ime. 15 S tim se podudaraju riječi prorokâ, kao što je napisano:
16 Potom ću se vratiti
i opet ću sagraditi razrušeni Davidov šator;
njegove ću razvaline popraviti,
i opet ću ih podići,
17 da potraže Gospodina ostali ljudi
i svi narodi nad koje se prizove moje ime.
Tako govori Gospodin koji ovo čini.
18 Ovo je poznato od vijeka. 19 Zato ja mislim da ne treba opterećivati pogane koji se obraćaju k Bogu, 20 nego im napišimo neka se nastoje ne kaljati idolima, neka se suzdržavaju od bluda, od udavljenoga i od krvi. 21 Još od drevnih naraštaja Mojsije ima u svakom gradu svoje propovjednike u sinagogama, gdje biva čitan svake subote.«

Na to zamuknu sve mnoštvo, i slušali su Barnabu i Pavla koji su pripovijedali kolike je znake i čudesa učinio Bog po njima među poganima.

Djela ap. 15:12

JOŠ kao dječak Benjamin West pokušao je naslikati svoju sestru, ali je uspio samo napraviti nered. Njegova je majka vidjela crtež, poljubila ga u glavu i rekla: »Pa, to je Sally!« Poslije je običavao reći da ga je taj poljubac učinio umjetnikom – i velikim američki slikarom kakvim će postati. Poticanje je moćna stvar!

Poput djeteta koje uči slikati, na početku svoje službe Pavao nije bio na dobru glasu, ali Barnaba je potvrdio vjerodostojnost njegova poziva. Upravo je zbog Barnabinog zauzimanja Crkva prihvatila Savla (Djela ap. 9:27). Barnaba je također poticao novonastalu crkvu u Antiohiji i pomogao im da ostanu vjerni Gospodinu (11:22,23). Upravo je na Barnabino i Pavlovo bodrenje crkva u Jeruzalemu prihvatila vjernike poganskog podrijetla (15:19). Tako je u neku ruku priča o ranoj crkvi priča o bodrenju i poticanju.

Jednako vrijedi i za nas. Možda mislimo da bodriti znači reći nekome nešto lijepo. Ako to mislimo, propustili smo prepoznati trajnu snagu koju ono posjeduje. To je jedan od načina na koji Bog oblikuje život svakoga od nas i život Crkve.

– Peter Chin

Zahvalimo Bogu za ohrabrenja koja smo primili i nastojmo ih proslijediti drugima.