»Jer«

Pročitajte: Habakuk 3:17-19

17 Jer smokva ne donosi više ploda.
Nema roda na vinovoj lozi.
Ljetina je masline loša.
Njiva ne daje hrane.
Ovaca nema u torovima.
Goveda nema u štalama.
18 Ali ja ću se radovati u Gospodinu,
veselit ću se u Bogu svojega spasenja.
19 Svemogući mi je Gospodin snaga.
On mi daje noge kao u košute.
On mi daje da idem po svojim visinama.

Ali ja ću se radovati u Gospodinu, veselit ću se u Bogu svojega spasenja.

Habakuk 3:18

NAKON uragana Harvey koji je opustošio dio SAD-a 2017. godine, prilika da pomognemo potaknula je nekolicinu nas da otputujemo u Houston. Cilj nam je bio ohrabriti ljude pogođene olujom. No istodobno naša je osobna vjera bila prokušana i ojačana dok smo zajedno s njima stajali u njihovim razrušenim crkvenim zgradama i domovima.

Ta snažna vjera koju su pokazali neki od tih ljudi na bdijenju nakon uragana je ono o čemu govori prorok Habakuk u proročanstvu iz 7. stoljeća prije Krista. Prorok je pretkazao da im predstoje teška vremena (pročitajte 1:5 – 2:1); stvari će se pogoršati prije nego što se poboljšaju. Na kraju proročanstva on razmišlja o mogućim ovozemaljskim gubitcima i započinje riječju jer: »Jer smokva ne donosi više ploda… Ljetina je masline loša… Ovaca nema u torovima. Goveda nema u štalama« (3:17).

Kako se ponašamo kada nas snađu nezamislivi gubitci poput gubitka zdravlja, zaposlenja, smrt voljene osobe ili imovine u prirodnoj nepogodi? Habakukova »Oda teškim vremenima« poziva nas na postojanu vjeru i pouzdanje u Boga koji je izvor spasenja (r. 18), snage i stabilnosti (r. 19) – jučer, danas i zauvijek. Na kraju, oni koji Mu vjeruju nikada neće biti razočarani.

– Arthur Jackson

Oče, molimo Te da naša vjera bude usidrena u Tebi.