Prerušeni Isus

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 25:31-40

31 Kad dođe Sin Čovječji u svojoj slavi i svi anđeli s njime, sjest će na prijestolje svoje slave. 32 Svi će se narodi pred njim sabrati. On će ih razlučiti jedne od drugih, kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. 33 Postavit će ovce sebi s desne, a jarce sebi s lijeve. 34 Tada će kralj reći onima s desne strane: Dođite, blagoslovljeni mojega Oca! Primite u posjed kraljevstvo koje vam je pripravljeno od stvaranja svijeta! 35 Jer sam bio gladan i dali ste mi jesti; žedan i dali ste mi piti. Bio sam stranac i primili ste me na konak; 36 gol i zaodjenuli ste me. Bio sam bolestan i pohodili ste me; bio sam u tamnici i došli ste k meni. 37 Tada će ga pravednici upitati: Gospodine, kad smo te vidjeli gladna i dali ti jesti, ili žedna i dali ti piti? 38 Kad smo te vidjeli kao stranca i primili te na konak, ili gola i zaodjenuli te? 39 Kad smo te vidjeli bolesna ili u tamnici, i došli k tebi? 40 Kralj će im odgovoriti: Zaista kažem vam: Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste meni učinili.

Tko se smiluje siromahu, posuđuje Gospodinu, i platit će mu za njegovo dobročinstvo.

Izreke 19:17

MOJ sin Geoff nedavno se tri dana i dvije noći »pretvarao da je beskućnik«. Živio je na ulicama svoga grada, spavao na otvorenom na temperaturi ispod ništice. Bez hrane, novca ili skloništa za sve se morao oslanjati na ljubaznost neznanaca. Jednog je dana pojeo samo sendvič koji mu je kupio čovjek koji je čuo da moli stari kruh u restoranu brze hrane. Poslije mi je Geoff rekao da je to jedna od najtežih stvari koje je ikada učinio, ali je korjenito promijenila njegov odnos prema drugima. Dan nakon svojeg ‘pretvaranja’ proveo je tražeći beskućnike koji su bili ljubazni prema njemu i nastojao im je pomoći. Iznenadili su se kad su otkrili da on zapravo nije beskućnik i bili su zahvalni što mu je dovoljno stalo da pokuša vidjeti život njihovim očima.

Iskustvo moga sina podsjeća na Isusove riječi: »Jer sam bio… gol i zaodjenuli ste me. Bio sam bolestan i pohodili ste me; bio sam u tamnici i došli ste k meni… Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste Meni učinili« (Matej 25:35,36,40). Bilo da nekoga ohrabrimo ili mu damo vrećicu živežnih namirnica, Bog nas poziva da s ljubavlju skrbimo za potrebe drugih. Naša dobrota prema drugima je dobrota prema Njemu.

– James Banks

Dragi Isuse, pomogni nam da te danas vidimo u potrebama drugih i da te volimo skrbeći za njih.