Iluzija kontrole

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 4:13-17

13 Slušajte sad vi, koji govorite: »Danas ili sutra poći ćemo u ovaj i onaj grad, provest ćemo ondje jednu godinu, trgovat ćemo i steći ćemo.« 14 A ne znate što će biti sutra! Doista, što je vaš život? Dašak ste koji se na čas pojavi, i onda ga nestane. 15 Umjesto da reknete: »Ako Gospodin htjedne, živjet ćemo i učinit ćemo ovo ili ono«, 16 vi se ponosite svojim hvalisanjem. Svako je takvo hvalisanje zlo. 17 Tko dakle zna dobro činiti a ne čini, griješi.

A ne znate što će biti sutra!

Jakovljeva 4:14

ISTRAŽIVANJE Ellen Langer iz 1975. godine pod naslovom Iluzija kontrole bavilo se razinom utjecaja koji imamo na životna događanja. Ellen je ustanovila da u većini slučajeva precjenjujemo stupanj kontrole koji imamo. Pokazalo se i da stvarnost skoro uvijek ruši naše iluzije.

Njezine zaključke podržali su rezultati pokusa koje su napravili još neki nakon što je objavljeno njezino istraživanje. Međutim, Jakov je došao do tog zaključka mnogo prije nje. U 4. poglavlju svoje poslanice napisao je: »Slušajte sad vi, koji govorite: ’Danas ili sutra poći ćemo u ovaj i onaj grad, provest ćemo ondje jednu godinu, trgovat ćemo i steći ćemo.’ A ne znate što će biti sutra! Doista, što je vaš život? Dašak koji se na čas pojavi, i onda ga nestane« (r. r. 13,14).

Odmah nakon toga Jakov daje lijek protiv te zablude, upućujući na Onoga koji ima potpunu kontrolu: »Umjesto da reknete: ‘Ako Gospodin htjedne, živjet ćemo i učinit ćemo ovo ili ono’, vi se ponosite svojim hvalisanjem« (r. r. 15,16). U ovih nekoliko redaka Jakov je sažeo i ključni ljudski nedostatak i što je lijek.

Važno je razumjeti da naša sudbina ne počiva u našim rukama. Zato što Bog drži sve u Svojim svemoćnim rukama, možemo vjerovati Njegovim planovima!

– Remi Oyedele

U čovječjem srcu ima mnogo nauma, ali će uspjeti samo Božja odluka. Izreke 19:21