Sadržaj džepova

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 15:1-6

1 Dužni smo mi jaki nositi slabosti slabih, a ne ugađati sebi. 2 Svaki od nas neka ugađa bližnjemu, da napredujemo u dobru. 3 Doista, ni Krist nije ugađao sebi, nego kao što je pisano: »Pogrde onih koji tebe grde, padoše na me.« 4 Jer što god je pisano, pisano je za našu pouku, da strpljivošću i utjehom Pisma imamo nadu. 5 A Bog strpljivosti i utjehe neka vam poda da složno mislite među sobom po Kristu Isusu, 6 da jednim srcem i jednim glasom slavite Boga i Oca Gospodina našega Isusa Krista.

Svaki od nas neka ugađa bližnjemu, da napredujemo u dobru.

Rimljanima 15:2

KADA je ubijen američki predsjednik Abraham Lincoln u Fordovu kazalištu 1865. godine, u njegovim džepovima pronašli su sljedeće: dvoje naočale, tkaninu za poliranje leća, džepni nožić, ručni sat, rupčić, kožni novčanik s 5 konfederacijskih dolara i osam isječaka iz novina, uključujući i nekoliko onih koji su hvalili njega i njegovu politiku. Pitam se što je konfederacijski novac radio u predsjednikovu džepu, ali jasno mi je zašto je imao novinske isječke. Svatko treba ohrabrenje, čak i veliki državnici poput Lincolna! Možete li ga zamisliti kako ih čita svojoj ženi prije kobne predstave?

Tko od vaših poznanika treba ohrabrenje? Svi! Pogledajte oko sebe. U vašem vidokrugu nema nijedne osobe koja je tako sigurna kako se čini. Sve nas jedan neuspjeh, zajedljiv komentar ili loša frizura dijeli od sumnje u same sebe.

Kako bi bilo kada bismo poslušali Božju zapovijed: »Svaki od nas neka ugađa bližnjemu, u njegovu korist, za dobro« (2, K. S.)? A kada bi svi odlučili govoriti riječi »slatke duši, zdrave tijelu« (Izreke 16:24)? Kako bi bilo da napišemo te riječi da ih prijatelji mogu iznova čitati, razmišljati i uživati u njima? Tada bismo svi imali poruke u svojim džepovima (ili mobitelima!) i bili bismo sličniji Isusu koji »nije ugađao sebi«, nego je živio za druge (Rimljanima 15:3).

– Mike Wittmer

Najbolji smo kada ohrabrujemo druge.