Duhovno iscrpljeni?

Pročitajte: Prva knjiga o Kraljevima 19:1-9

1 Ahab ispripovjedi Izebeli sve što je učinio Ilija i kako je mačem poubijao sve proroke (boga Baala). 2 Tad posla Izebela glasnika k Iliji i zaprijeti mu: »Neka meni bogovi učine što hoće, ako ja sutra u ovo doba ne učinim s tobom isto onako kako si ti s njima!« 3 On se poboja, ustane i ode otamo kako bi se sklonio na sigurnu mjestu. Kad je došao u Beer Šebu u zemlji Judinoj, ostavi tamo svog slugu. 4 Sam ode dan hoda daleko u pustinju i sjedne onda pod jednu smreku. Želio je još samo umrijeti i molio se: »Dosta je toga. Uzmi, Gospodine, moj život; jer nisam bolji od svojih otaca!« 5 Potom leže i zaspa pod smrekom. Odjednom ga taknu Gospodnji anđeo i reče mu: »Ustani i jedi!« 6 Kad pogleda, ugleda pokraj glave pržen kolač i vrč vode. Jeo je i napio se i opet legao spavati. 7 Ali anđeo dođe još jednom, takne ga i reče: »Ustani i jedi! Jer ti je put dalek.«
8 Ustao je, jeo i pio, i putovao je, okrijepljen tim jelom, četrdeset dana i četrdeset noći, sve do Božje gore Horeba. 9 Tamo potraži pećinu i nastani se u njoj. Tada mu dođe riječ Gospodnja. On ga upita: »Što radiš ovdje, Ilija?«

Potom leže i zaspa pod smrekom. Odjednom ga taknu Gospodnji anđeo i reče mu: »Ustani i jedi!«

1 Kraljevima 19:5

»EMOCIONALNO gledano, ponekad smo u jednome satu odradili cijeli radni dan«, piše Zack Eswine u svojoj knjizi The Imperfect Pastor (Nesavršeni pastor). Premda je govorio o teretima koje pastori često nose, to vrijedi za svakoga od nas. Teške emocije i odgovornosti mogu nas fizički, duševno i duhovno iscrpiti. I sve što želimo je spavati.

U 19. poglavlju Prve knjige o Kraljevima čitamo da je prorok Ilija bio potpuno iscrpljen. Kraljica Izebela mu je zaprijetila smrću (r. r. 1,2) nakon što je otkrila da je dao pobiti sve Baalove proroke (18:16-40). Ilija se toliko preplašio da je pobjegao, sakrio se i molio da umre (19:3,4).

Potpuno iscrpljen legao je i zaspao. Anđeo ga je dvaput dotaknuo i rekao: »Ustani i jedi!« (r. r. 5,7) Ojačan hranom koju mu je Bog dao, Ilija je ustao i putovao »četrdeset dana i četrdeset noći« i nastanio se u pećini (r. r. 8,9). Tamo mu se Gospodin ukazao i vratio ga u službu (r. r. 9-18). Bio je osvježen i sposoban nastaviti zadaću koju mu je Bog namijenio.

Ponekad i mi moramo biti ohrabreni u Gospodinu. Možda kroz razgovor s drugim vjernikom, propovjedi ili pjesmom na bogoslužju ili vremenom provedenim u molitvi i čitanju Božje riječi.

– Julie Schwab

Iscrpljeni ste? Predajte danas svoj teret Bogu i okrijepite se! On će ga ponijeti.