Dotaknuti milošću

Pročitajte: Evanđelje po Luki 6:27-36

27 Ali kažem vama, svojim slušateljima: Ljubite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze, 28 blagoslivljajte one koji vas proklinju, i molite se za one koji vas kleveću! 29 Udari li te tko po obrazu, okreni mu i drugi! Uzme li ti tko kabanicu, podaj mu i haljinu! 30 Svakome tko od tebe nešto moli podaj! Od onoga tko uzme tvoje, ne potražuj natrag! 31 Kako želite da vama čine ljudi, tako činite i vi njima!
32 Ako ljubite samo one koji vas ljube, kakvu hvalu za to očekujete? I grješnici ljube one koji njih ljube. 33 Ako činite dobro samo onima koji vama čine dobro, kakvu hvalu za to očekujete? To isto čine i grješnici. 34 Ako posuđujete samo onima od kojih se nadate nešto dobiti, kakvu hvalu za to očekujete? I grješnici posuđuju jedni drugima, da opet dobiju za to jednako. 35 Nego ljubite svoje neprijatelje, činite dobro i posuđujte a da ne očekujete ništa natrag! Tada će vaša plaća biti velika, i bit ćete djeca Svevišnjega. On je dobrostiv prema nezahvalnima i zlima, 36 pa budite dakle i vi milosrdni kao što je milosrdan vaš Otac!

Ljubite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze.

Luka 6:27

U romanu Leifa Engera, Peace Like a River (Mir kao rijeka), Jeremiah Land je samohrani otac troje djece koji radi kao domar u školi. On je i čovjek duboke, ponekad čudesne vjere koja često dolazi na kušnju. Ravnatelj škole je Chester Holden, zloban čovjek s kožnom bolešću. Unatoč Jeremiahovoj izvrsnoj radnoj etici – čišćenju poplavljenih zahoda bez pogovora, skupljanju stakla od boca koje je razbio ravnatelj – Holden ga se želi riješiti. Jednoga dana pred svim ga učenicima optužuje da je pijanac i daje mu otkaz. Ponižavajući prizor. I što čini Jeremiah? Mogao je zaprijetiti tužbom zbog nepravednog otkaza, iznijeti optužbe protiv ravnatelja ili se pokunjiti i prihvatiti nepravdu. Što biste vi učinili?

»Ljubite svoje neprijatelje«, kaže Isus, »činite dobro onima koji vas mrze, blagoslivljajte one koji vas proklinju, i molite za one koji vas kleveću!« (Luka 6:27,28) To ne znači opravdavati zlo ili se ne boriti za pravdu, nego biti kao naš Otac (r. 36) i zapitati se: Kako mogu pomoći neprijatelju da postane sve što Bog želi da bude?

Jeremiah je na trenutak gledao Holdena, zatim je podigao ruku i dotaknuo njegovo lice. Holden je ustuknuo, a onda je začuđen opipao svoju bradu i obraze. Njegovo lice puno ožiljaka bilo je izliječeno.

– Sheridan Voysey

Neprijatelj je bio dotaknut milošću.