Srce sluge

Pročitajte: Evanđelje po Marku 9:33-37

33 Dođoše u Kafarnaum. Kad su bili u kući, zapita ih: »O čemu ste govorili putem?« 34 Oni su šutjeli, jer su se putem prepirali među sobom o tome tko je među njima najveći. 35 Tada on sjede, dozva k sebi dvanaestoricu i reče im: »Tko hoće da bude prvi, taj neka bude posljednji i svima sluga.« 36 Tada uze dijete, stavi ga u sredinu među njih, zagrli ga i reče im: 37 »Tko jedno takvo dijete primi u moje ime, mene prima; a tko primi mene, ne prima mene nego onoga koji me posla.«

Tko hoće da bude prvi, taj neka bude posljednji i svima sluga.

Marko 9:35

KUHARICA. Organizatorica događaja. Nutricionistica. Medicinska sestra. To su samo neke od obveza koje redovito obavljaju suvremene mame. Rezultati istraživanja provedenog 2016. godine pokazali su da majke provode između pedeset devet i devedeset šest sati tjedno radeći nešto vezano uz djecu. Onda nije ni čudo da su mame uvijek iscrpljene! Biti mama znači trošiti mnogo vremena i snage brinući se o djeci koja trebaju pomoć dok uče kako se snalaziti u svijetu.

Kada se dani čine dugima i trebam se podsjetiti da je skrb o drugima vrijedna zadaća, ohrabrena sam kada vidim koliko Isus cijeni one koji služe.

U Evanđelju po Marku učenici su raspravljali o tome koji je od njih najveći. Isus je sjeo i podsjetio ih da ako »tko želi biti prvi, neka bude zadnji od sviju i sluga svima!« (r. 35, K. S.) Zatim je uzeo dijete i stavio ga među njih da im pokaže važnost služenja, osobito najbespomoćnijima (r. r. 36,37).

Kristov odgovor iznova postavlja mjerilo, što On smatra velikim u svome kraljevstvu. To je srce spremno brinuti se za druge. Isus je obećao da će Božja prisutnost biti s onima koji odluče služiti (r. 37). I dok imate priliku služiti u svojoj obitelji ili zajednici, sjetite se da Isus jako cijeni vrijeme koje odvajate i trud koji ulažete služeći drugima.

– Lisa Samra

Isuse, želimo slijediti Tvoj primjer i služiti Ti.