Živi. Moli. Ljubi.

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 12:9-21

9 Ljubav neka je bez pretvaranja; zazirući od zla prianjajte uz dobro; 10 bratskom ljubavlju ljubite jedan drugoga; poštovanjem jedan drugoga pretječite. 11 U revnosti ne budite mlaki; u duhu budite revni; Gospodinu služite! 12 Budite radosni u nadi; u nevolji budite strpljivi; u molitvi budite postojani! 13 Pridonosite za potrebe svetih; gostoljubivost revno njegujte! 14 Blagoslivljajte one koji vas progone: blagoslivljajte, a ne kunite! 15 Radujte se s onima koji se raduju, plačite s onima koji plaču! 16 Budite jedne misli među sobom; ne čeznite za visokim stvarima, nego se držite onoga što je skromno! Ne smatrajte sami sebe mudrima! 17 Nikome ne vraćajte zla za zlo; nastojte oko dobra pred svim ljudima! 18 Ako je moguće, koliko je do vas, živite u miru sa svim ljudima! 19 Ne osvećujte se osobno, ljubljeni, nego ustupite mjesto gnjevu Božjemu, jer je pisano: »Moja je osveta, ja ću je vratiti«, govori Gospodin. 20 Ako je »dakle gladan tvoj neprijatelj, nahrani ga; ako je žedan, napoji ga; jer čineći to, ognjeno ćeš ugljevlje zgrnuti na njegovu glavu.« 21 Ne daj da te zlo nadvlada, nego nadvladaj zlo dobrim!

Ne daj da te zlo nadvlada, nego nadvladaj zlo dobrim!

Rimljanima 12:21

ZAHVALJUJUĆI primjeru svojih roditelja koji su nepokolebljivo vjerovali u Isusa, slavni atletičar Jesse Owens živio je kao odvažan čovjek vjere. Tijekom Olimpijskih igara 1936. u Berlinu, Owens, jedan od nekolicine Afroamerikanaca u američkom timu, osvojio je četiri zlatne medalje u nazočnosti mržnjom ispunjenih nacista i njihova vođe Hitlera. Uspio se sprijateljiti s atletičarom Nijemcem Luzom Longom na koga je, usprkos nacističkoj propagandi, njegovo jednostavno življenje vjere ostavilo duboki trag. Nakon nekog vremena, Long mu je napisao: »Taj sat u Berlinu kad sam prvi put razgovarao s tobom, kada si kleknuo na zemlju, znao sam da se moliš… Mislim da bih mogao vjerovati u Boga.«

Owens je pokazao kako vjernici mogu ispuniti zapovijed apostola Pavla »zazirući od zla prianjajte uz dobro« i »bratskom ljubavlju ljubite jedan drugoga« (r. r. 9,10). Iako je mogao mržnjom odgovoriti na zlo oko sebe, Owens je odlučio živjeti po vjeri i iskazati ljubav čovjeku koji će poslije postati njegov prijatelj i na kraju razmišljati o vjeri u Boga.

Kada je Božji narod postojan u molitvi (r. 12), On nam omogućuje da budemo »jedne misli među sobom« (r. 16).

Kada se oslanjamo na molitvu, moći ćemo živjeti svoju vjeru i voljeti sve koji su stvoreni na sliku Božju. Zamolimo li Ga, pomoći će nam rušiti prepreke i graditi mostove.

– Xochitl Dixon

Osnaženi u molitvi, ljubimo druge i živimo u miru.