Mali krugovi

Pročitajte: Poslanica Galaćanima 5:1,4-14

1 K slobodi nas je doveo Krist. Stojte dakle čvrsto i ne dajte se opet uhvatiti u jaram ropstva!
4 Rastavljeni ste od Krista vi koji se hoćete opravdati Zakonom; izgubiste milost. 5 Jer mi iščekujemo u Duhu, iz vjere, ispunjenje nade u opravdanje. 6 Doista, u Kristu Isusu niti što pomaže obrezanje, ni neobrezanje, nego vjera, koja po ljubavi postaje djelotvorna. 7 Trčali ste dobro; tko vas je spriječio da se više ne pokoravate istini? 8 Ovo poticanje nije od onoga koji vas poziva. 9 Malo kvasca ukvasa sve tijesto. 10 Ja imam povjerenja u vas, u Gospodinu, da ništa drukčije ne ćete misliti. A tko vas zbunjuje, podnijet će osudu, tko god on bio. 11 Ako ja, braćo, propovijedam još obrezanje, zašto me još progone? Onda je ukinuta sablazan križa! 12 O, da bi uškopljeni bili oni koji vas zbunjuju!
Tijelo i Duh
13 Vi ste, braćo, zaista pozvani na slobodu; samo ne dajte da sloboda bude izlika tijelu, nego ljubavlju služite jedan drugome! 14 Sav Zakon sažet je u ovoj jednoj odredbi: »Ljubi svoga bližnjega kao samoga sebe!«

K slobodi nas je doveo Krist.

Galaćanima 5:1

PRIJATELJ iz razreda darovao je mojoj obitelji čistokrvnu škotsku ovčarku koja je bila prestara za rasplod. Ubrzo smo saznali da je ta divna ovčarka, nažalost, većinu svog života provela u malom oboru. Hodala je samo u malim krugovima. Nije čak mogla potrčati ni za lopticom. Usprkos velikom dvorištu u kojemu je mogla trčati do mile volje, ona je i dalje mislila da je ‘ograđena’.

Prvi kršćani, od koji su mnogi bili Židovi, navikli su biti ‘ograđeni’ Mojsijevim zakonom. Iako je zakon bio dobar i Bog ga je dao da ih uvjeri da su grješni i dovede ih k Isusu (pročitajte 3:19–25), došlo je vrijeme da počnu živjeti svoju novu vjeru utemeljenu na Božjoj milosti i Kristovoj slobodi. Oklijevali su. Nakon toliko vremena jesu li doista slobodni?

Možda imamo isti problem jer smo odrasli u crkvi sa strogim pravilima koja su nas ograđivala. Ili smo odrasli u obitelji gdje je sve bilo dopušteno i sada očajnički tražimo sigurnost pravila. Bilo kako bilo, vrijeme je da prihvatimo svoju slobodu u Kristu (Galaćanima 5:1). Isus nas je oslobodio kako bismo Mu bili poslušni iz ljubavi (Ivan 14:21) i da »s ljubavlju« služimo jedni drugima (Galaćanima 5:13). Jedno veliko ‘dvorište’ radosti i ljubavi otvoreno je za one koji shvaćaju da ćemo zaista »biti slobodni« ako nas Sin oslobodi (Ivan 8:36).

– Mike Wittmer

Ako to Isus kaže, onda jesmo slobodni.